Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébAz NFT-k, az angolszász jog és az atombomba esete.
17
máj

Az NFT-k, az angolszász jog és az atombomba esete.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Május elején a brit Web3 közösség fontos jogi precedenst ünnepelt (sokak szerint, bár a Szerkesztő ezt másképp látja), amikor a londoni High Court of Justice, (ami talán az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának feleltethető meg), kimondta, hogy a nem helyettesíthető tokenek (NFT) „magántulajdont” képviselnek.

Van azonban egy figyelmeztetés ebben a megállapításban: a bíróság ítéletében ez a magántulajdon státusza nem terjed ki az NFT által képviselt tényleges mögöttes tartalomra.

Egy ügyvéd egy cseppet sem lepődik meg ezen, de vannak, akik ezt másképp látják.

Történeti tényállás: 2022. februárjában Lavinia D. Osbourne, a Women in Blockchain Talks alapítója a Twitteren adta hírül, hogy két digitális alkotást loptak el a Boss Beauties-től – a „Gen Z Change-makers” által létrehozott, New York-i tőzsdén is szereplő, 10.000 db NFT-t számláló “gyűjteményből”.

A tokenek számos használati jogosultsággal és hozzáféréssel jártak, például exkluzív eseményekre történő belépés, ingyenes könyvek és licencdíjak. Osbourne azt állította, hogy a MetaMask pénztárcájából ellopott darabok később előkerültek az OpenSea piacon.

Az ügy idén márciusban került bíróság elé és április 29-én a Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága döntött, mely döntés értelmében, (a bírák) az NFT-ket törvény által védett tulajdonként ismerték el.

Ezenkívül a bíróság végzéstben kötelezte az Ozone Networks-ot (az OpenSea hosztját) a számláin lévő vagyon befagyasztására és arra, hogy tegyen közzé információkat az ellopott NFT-ket birtokló két számlatulajdonosról. Nem sokkal ezután az OpenSea le is állította ezeknek az NFT-knek az értékesítését (a Boss Beauties 680-as és 691-es tételeiről beszélünk)

Mivel a pénztárca tulajdonosainak kiléte továbbra is bizonytalan, az intézkedést „ismeretlen személyek/elkövetők” ellen hozták.

Az egyik neves ügyvédi iroda a határozathoz fűzött kommentjében a (befagyasztó) végzést „meglehetősen drákói (azaz régimódi és kemény) jogorvoslatnak” nevezte és a jog „atomfegyverének” minősítette.

(Szerkesztő megjegyzése: Lárifári! Akkor mit mondjunk arra, amikor a büntetlen előéletű, egészségügyi állapotát tekintve megromlott állapotú, idősebb közterület felügyelő vádlottra I. fokon 3 év letöltendőt szabnak ki korrupciós bcs. kapcsán Magyarországon? Az micsoda? Talán csak azt, hogy II. fok – helyesen – helyre rakta I. fok ítéletét)

A bírósági végzést követően Osbourne győztesen jelentette ki:

„A Women in Blockchain Talks-t azért hozták létre, hogy megnyissa a blokklánc által kínált lehetőségeket bárki számára, kortól, nemtől, nemzetiségtől vagy háttértől függetlenül. Ez az eset remélhetőleg nagyban hozzájárul majd a blokklánc-tér biztonságosabbá tételéhez, és több embert ösztönöz arra, hogy interakcióba lépjenek olyan izgalmas és értelmes eszközökkel, mint az NFT-k.

Az NFT-k már a tulajdon státuszát élvezik az Egyesült Államok Adóügyi Szolgálata (IRS) általi kezelésük során, tehát a UK-beli ítélet nem igazán pótolja a token és a mögöttes eszköz közötti törvényi vákuumot.

„Tehát ha van tokenje, akkor van tokenje. De ez semmi másra nem biztosít semmiféle jogot” – jegyezte meg Juliet Moringiello, a Widener Egyetem Commonwealth Law School professzora az Artnet Newsnak.

„Az NFT által képviselt mögöttes tulajdonra vagy eszközre, – legyen az műalkotás vagy bármely más, szerzői jog által védett anyag -, az Egyesült Királyságban továbbra is ugyanazok a szerzői jogi törvények vonatkoznak, mint az Egyesült Államokban. Ez a döntés nem segít tisztázni ezt a különbséget.” – mondta Tom Graham, az Egyesült Királyságban élő vezérigazgatója és társalapítója a Metaphysic.ai nevű cégnek.

Ugyanakkor azt is hozzátette:

„Ma már egyértelmű, hogy az NFT-kre ugyanazok a tulajdonjogok vonatkoznak az Egyesült Királyságban, amelyek az összes többi tulajdonra (azaz dologra) is vonatkoznak. A jelen döntés nagyszerű precedenst teremt az NFT-kbe befektetők számára, hogy a bírósági (azaz jog) rendszer, legalábbis az Egyesült Királyságban, megvédi tulajdonjogaikat.”

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu