Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapLitecoinElindult a Litecoin Mweb.
20
máj

Elindult a Litecoin Mweb.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Jó hírünk van a Litecoin kedvelőinek, de talán az egész kripto-társadalomnak is.

A 2265984 blokk magasságánál a Litecoin elindult az MWEB “frissítés”, megvalósult a Litecoin “érmék” helyettesíthetősége.

Ebben az első blokkban az 1.24994470 LTC volt, ami már használta az új funkciót.

Történelmi pillanat volt ez, azt is mondhatni, hogy a pénz felminősítése (mert nemcsak a BTC pénz, hanem az LTC is pénz, ezt ugye tudjuk, mert annak szánták. Hogy akkor minden más csak “nem regisztrált értékpapír”, ahogy azt Max Keiser mondaná, abba most ne menjünk bele, nem vezet sehova sem szerintem).

Az új jellemzővel (vagy ha úgy tetszik fícsörrel) rendelkező első fecskék már itt is vannak velünk:

A “frissítés” után a Litecoin továbbra is a teljes hálózata 100%-os üzemidővel és zéró leállással működik. Még a Bitcoinnál is jobb mutató ez, mondhatni.

Az elmúlt 3+ évben a Litecoin fejlesztői azon dolgoztak, hogy hozzáadjanak egy kulcsfontosságú hiányzó funkciót a Bitcoinhoz és a Litecoinhoz. A jó pénz utolsó hiányzó darabja ugyanis a helyettesíthetőség. Ez a hiányzó darab került most hozzáadásra.

Kezdetben és még utána is sokáig – valljuk be – nem igazán haladt úgy a fejlesztés, ahogy kellett volna (legalábbis külső szemmel nézve), de aztán csak meg lett.

Honnan jön a név?

A protokoll nevét J.K. Rowling műve, a Fazekas Henrik (alias Harry Potter) ihlette. Az MW egy varázslat (más néven Nyelvkötő átok), ami miatt az áldozatok nem tudnak beszélni, és így varázslatokat sem hajthatnak végre.

Mi volt a probléma, amit megoldottak?

Jelenleg a Bitcoin és Litecoin hálózaton minden tranzakció elérhető, azaz bárki számára láthatóak a világon. Mivel az utalások meghatározhatóak, egyes BTC-k és LTC-k „szennyezettek” vagy – nevezzük így – “tiszták” lehetnek, esetleg emiatt „prémiummal” rendelkezhetnek a “szennyezettekhez” képest. (Ezeket a jelzőket természetesen emberek adják jogi normák vagy erkölcsi megfontolások alapján, de ez teljesen common, így működik a társadalom.)

Ez a helyettesíthetőség hiánya megnehezítette a bitcoin és a litecoin pénzként való használatát, mivel bizonyos emberek, kereskedők, kormányok vagy entitások korlátozhatják vagy el sem fogadják a “szennyezett” utalásokból származó fizetőeszközöket.

Az MW blokkláncban nincsenek azonosítható vagy újrafelhasználható címek, ehelyett két tárca úgy kommunikál és cserél adatot egymással, hogy a címzett létrehoz és küld egy címet a feladónak, ami azt jelenti, hogy minden tranzakció véletlenszerű adatnak tűnik egy kívülálló számára. Ezeket az adatokat csak a résztvevők láthatják, így az információkat nem használhatják fel mások. Ráadásul a résztvevő feleknek még csak online se kell lenniük. A kriptográfiai algoritmusok kombinációjával tehát mind a küldő, mind a fogadó nyilvános címe el van rejtve egy Mimblewimble blokkláncon.

Tehát egy Mimblewimble blokk egy nagy tranzakciónak tűnik, nem pedig több kombinációjának. Ez azt jelenti, hogy a blokkok ellenőrizhetők és megerősíthetők, de nem adnak részleteket az egyes tranzakciókról.

Mit tettek még?

Az MWEB egyik további fontos előnye a rejtett tranzakciós összeg, azaz hogy nem látszik, hogy hálózaton belül mekkora összeget küldesz. Miért jó ez? Mert nem bölcs dolog tudatni a világgal, mennyi pénzt küldtél a fogadónak.

A Litecoin alapértelmezés szerint 4-szer több napi tranzakciót tud jelenleg végrehajtani, mint a Bitcoin, és ezzel az új frissítéssel várhatóan legalább 8-szor több tranzakciót tud végrehajtani naponta, mint a Bitcoin, mivel az új technológia növeli a blokk méretét. Ez látszólag semmi extra, de a Litecoin nem is törekszik nagyon többre.

Abba most ne menjünk bele, hogy akkor a Litecoin jobb pénz-e, mint a Bitcoin, ahogy ezt a Litecoin evangelistái (azaz a Litecoin maxik) mondják, de az tagadhatatlan, hogy nagyott lépett előre a Litecoin hálózat a felhasználók érdekében.

Miért tagadhatatlan?

Mert a Litecoin hálózat mindig is egyfajta teszt hálózata volt a Bitcoinnak, lásd még Segwit. Amit itt “kikísérleteznek” az jó eséllyel megy tovább a nagy testvér hálózatára, azt meg nem kell mondani, hogy egy ilyen új “tulajdonság” milyen jót tenne a Bitcoin hálózatnak vagyis annak felhasználóinak.

Ahogy az elfogadás és a tudatosság folyamatosan növekszik, úgy természetesen ennek az új funkciónak a használata csak növekedni fog.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu