Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdózásUgye, hogy jó az a kis blokklánc EU?
04
okt

Ugye, hogy jó az a kis blokklánc EU?

Előre is elnézést kérek, hogy rám is rám ragadt a korszellem és a média hatása, de úgy érzem muszáj ezt most így kezdenem.

A brüsszeli bürokraták is látják már, amit a DigitalCash látott már 2017-ben, azaz, hogy van olyan terület, amiben talán érdemes volna a blokkláncot alkalmazni. Megint a magyar meglátás. Mindig a magyar meglátás. “

Meglepő módon ez a terület nem más, (dobpörgés) mint az adózás.

Történt ugyanis, hogy az Európai Parlament elsöprő többséggel megszavazta azt az állásfoglalást, amely blokklánc technológiát alkalmazna az adózási folyamatok korszerűsítésére az Európai Unióban.

Az állásfoglalás emellett a kriptoeszközök megadóztatására vonatkozó szabályok egyszerűsítését is kéri. (Szerkesztő: ezt is csak 5 éve kérem jómagam is)

Az állásfoglalás megpróbálja azonosítani, mitől adóköteles esemény és azt gondolja, hogy a kriptovalutáról fiat valutára való átváltás az bizony egy ilyen esemény. (Szerkesztő: rejtély, hogy hogyan jutottak erre a meglátásra, én mondom rejtély.)

Az Európai Bizottság még nem határozta meg egyértelműen ezt és más lehetséges adóköteles eseményeket, és – mint egy jó bíró – mereng még egy sort a kriptoeszközök határok nélküli jellegén is.

Ezen túlmenően, az adófizetői információknak a nemzetek közötti adóhatóságok általi cseréjének tartalmaznia kell a kriptoeszközökre vonatkozó információkat is.

Ez viszont nem olyan meglepő (na, jó a fentiek sem azok), a SEC már megmondta másoknak is, hogy merre van az arra.

A politika azonban „egyszerűsített adókezelést” is szorgalmaz a kisebb tranzakciók esetében.

Az Európai Parlament közleménye szerint a blokklánc technológiát az adóbeszedés eszközeként is azonosítva, a technológiában rejlő lehetőségeket az „adóbeszedés automatizálására, a korrupció korlátozására, valamint a tárgyi és immateriális javak tulajdonjogának jobb azonosítására fordíthatják, ami lehetővé teszi a mobil adófizetők jobb megadóztatását”.

Felszólították a Bizottságot is, hogy a blokklánc technológiát alkalmazza az adózási programokban. Ezen túlmenően az állásfoglalás arra is ösztönzi az EU tagállamait, hogy reformálják meg adóhatóságaikat.

(Szerkesztő: most mit mondjak? Egyfelől örülök, hogy végre belátták, amit beláttak, másfelől örültem (és meglepődtem) volna, ha nem az adózással kezdik egyből. így most egy kicsit olyan érzesem van, hogy Burn Baby Burn…)

Alább pedig álljon az Ismeretlen Bürökrata szobra, mely a reykjavíki városháza mellett áll.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu