Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapSzabályozásInterjú a zkSNACKs társalapítójával Ficsór Ádámmal.
10
okt

Interjú a zkSNACKs társalapítójával Ficsór Ádámmal.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Nem tűntem el, csupán betegség nyűgözött le 38,6 fokokkal és olyankor nincs akkora kedve az embernek a géphez ülnie.

Ma volt a 2. lázmentes napom, ezért a tőlem megszokott hévvel bele, (vagyis vissza) is vetem magam a munka dandárjába.

Elöljáróban annyit, hogy aki lemaradt volna a hazai Revolut-os interjúról, az olvassa el, bíztató kilátásokkal számol a cég és ezt úgy tűnik a számaik is hozzák.

Aztán a mai napon ügyvédként részt vettem a Budapesti Ügyvédi Kamara szervezésében a büntetőeljárási törvény vagyoni szankcióiról szóló konferencián, ahonnan vegyes meglátásokkal távoztam. Nem a Konferencia miatt, inkább a jogalkalmazói (bírói, ügyészi, ügyvédi), de legfőképp jogalkotói lemaradás miatt.

Jó kis kontrasztja volt a mai interjúnak.

El is határoztam, hogy amint időm engedi írok egy posztot:

“Mit hozott a D5 (copyright by Varsányi) a büntetőjog számára?”

mert szerintem nem egészen értik a jogalkalmazók, hogy miért lesz nehéz dolog a befagyasztás és aztán az elkobzás a De-Fi-s területeken?

Ennyi felvezető után térjünk rá a címben vázolt témára, ami szeptember eleje óta, vagyis a rigai Bitcoin Konferencia óta lóg a levegőben.

Ugye abban a posztban már jeleztük, hogy pótoljuk, ami akkor és ott elmaradt. Ezen pótlást olvashatjátok most alább.

Több kérdést kapott Ádám (Mikor és hogyan találkoztál legelőször a kriptoval?, Mikor ért meg benned/bennetek az elhatározás, hogy valamit kezdeni kellene kriptos téren?, Milyen szolgáltatást nyújtotok a kripto közösségnek?, Miért tartjátok a szolgáltatásotokat fontosnak?, Mik az azzel (ti: felhasználók) kapcsolatos tapasztalataitok (jók és rossz egyaránt)? Milyen volt megítelesed szerint az idei Baltic Honey Badger konferencia?) és persze volt olyan is, amire nem válaszolt. Amikre végül igen, azt alább olvashatjátok:

” 2013-ban találtunk a Bitcoin-ra egy Corvinusos gólyatáborban. Először bányászni próbáltunk, de akkoriban már nem érte meg laptopon. A Bitcoin vagy valamilyen derivatívája a jövő. Pár nap kellett ahhoz, hogy ez tudatosuljon bennem, de amikor ez megtörtént akkor már nem volt megállás. A narancssárga pirula megtette a hatását. Kedv-vesztett programozó létemre azt találtam a legérdekesebbnek, hogy mennyire sokra értékelik a technikai problémákat megoldó embereket a Bitcoin világában. És ez adta vissza a motivációmat a programozáshoz is. Jelenleg a zkSNACKs-ben egy cirka 40 fős cégben próbálom hasznossá tenni magamat, amit 2017-ben alapítottunk. A fő termékünket Wasabi Wallet-nak hívják, amivel a Bitcoint anonim módon lehet használni. Sokan úgy gondolják, hogy a Wasabi az egyik legfontosabb projekt a Bitcoin világában, mivel mi az ideális pénz technológiájának az egyik legalapvetőbb tulajdonságát javítottuk meg: a fungibilitást. Habár ezt a hordozhatóság és a biztonság rovására sikerült elérnünk: nem olyan olcsó a Wasabit használni, mint a Bitcoint a blokkláncon vagy a villámhálózaton és nem olyan biztonságos, mint egy hardver walletet, mint a Trezort. Természetesen ezeken aktívan dolgozunk. Például ebben az évben 20-an a cégből el is látogattunk Rigába, a Baltic Honey Badgerre, a világ legnívósabb Bitcoin konferenciájára, hogy ott bejelentsük, hogy a Trezor integrálja a szolgáltatásunkat, így a cég a vásárlónkká válik. Pár éven belül a mi szoftverünk is támogatni fogja a hardver walleteket.

A Bitcoin 3 sebből vérzik: nem elég anonim, nem elég biztonságos és nem elég hordozható. Az anonimitást már megoldottuk, a biztonságosság csúcstechnológiája jelenlegi a hardver walletek. A portabilitást is valahogy megoldjuk majd. Amikor ennek a három problémának a megoldását egy szoftverbe tudjuk helyezni úgy, hogy az nem jár a felhasználói élmény rovásával, akkor a Bitcoinnak a menetelése nem fog megállni addig amíg a világ értékmegőrzőjévé, értékmérőjévé és értékközvetítőjévé nem válik.

Köszönjük Ádámnak az interjút!

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu