Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökElon Musk meg az “ő” X-e és whiskey-je.
25
júl

Elon Musk meg az “ő” X-e és whiskey-je.

Olvasgatom a magyar és a külföldi híradásokat a X-ről, Elon Musk régi-új projektjéről.

Az Index példának okáért azt írta, hogy “Linda Yaccarino, a közösségi médium elnök-vezérigazgatója a Twitter név- és arculatváltásáról annyit írt vasárnap, hogy „az X a korlátlan interaktivitás jövőjét jelenti”.

Kibontani azonban már nem igazán bontotta ki ezt a korlátlan interaktivitást, ezért most – csak címszavakban – de igyekszem ezt pótolni.

Amikor 1999-ben Musk 12 millió dollárral (amit részben a korábbi vállalkozása a Zip2 eladásából kapott) megalapította az X.com-ot, az ún. direkt vagy közvetlen bank koncepcióját kívánta megvalósítani.

A közvetlen bank (néha fiók nélküli banknak vagy virtuális banknak is nevezik) olyan bank, amely szolgáltatásait csak az interneten, mobilalkalmazáson, e-mailen és egyéb elektronikus eszközökön keresztül kínálja, gyakran beleértve a telefont, az online chat-et és a mobil csekkbefizetést. A közvetlen banknak nincs fiókhálózata. Hozzáférést kínálhat egy független banki ügynöki hálózathoz, valamint hozzáférést biztosíthat ATM-eken (gyakran bankközi hálózati szövetségeken keresztül), illetve bankon keresztül postai úton. A közvetlen bankok kiküszöbölik a fiókhálózat fenntartásának költségeit, miközben kényelmet kínálnak a digitális technológiát kedvelő ügyfeleknek. A közvetlen bankok biztosítják a fizikai bankok által kínált szolgáltatások egy részét, de nem az összeset.

Fontos tisztázni, hogy az ún. közvetlen bankok nem ugyanazok, mint az “online bank”. Az online bankolás a hagyományos bankok által kínált internetalapú lehetőség.

Az Egyesült Államokban a közvetlen bankok a szövetségi banki alapszabályokkal rendelkező online/fiók nélküli intézmények, amelyek elsődleges szabályozója a Federal Reserve Board, a Office of the Controller of the Currency vagy a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Sok közvetlen bank az FDIC által biztosított, és ugyanolyan szintű védelmet nyújt az ügyfelek pénzeszközeinek, mint a hagyományos bankok.

2022-től az Egyesült Államokban a banki ügyfelek 27%-a használ közvetlen (azaz csak online) bankot.

Az akkori X.com üzleti koncepciója valami ilyesmi volt: egy egyablakos üzlet lenne, ahol minden pénzügyi igény kielégíthető: banki ügyintézés, digitális vásárlás, csekk, hitelkártya, befektetés és hitel.

A tranzakciókat azonnal lebonyolítanák, nem kell várni a kifizetések elszámolására.

Musk szerint ugyanis a pénz egyszerűen egy bejegyzés egy adatbázisba, és olyan módszert akart kidolgozni, amely minden tranzakciót biztonságosan, valós időben rögzít. „Ha minden okot kiiktatnánk, amiért a fogyasztó pénzt vonna ki a rendszerből – nyilatkozta –, akkor ez lesz az a hely, ahol minden pénz ott van mindig, és ettől egy több billió dolláros cég lesz.”

Musk bevetette magát és előadta ötletét a Sequoia Capital akkori befolyásos vezetőjének, Michael Moritznak, aki be is fektetett az X.com-ba és intézte a szükséges engedélyeket is ahhoz, hogy az X.com befektetési alapokat kínálhasson, banki alapító okirattal és FDIC-biztosítással rendelkezhessen.

A cég növekedésének egyik mozgatórugója egy olyan funkció volt, amelyről eredetileg úgy gondolták, hogy fontos lesz a felhasználóknak : az e-mailben történő pénzküldés lehetősége. Ez rendkívül népszerűvé vált, különösen az eBay aukciós oldalon, ahol a felhasználók egyszerű módot kerestek arra, hogy idegeneknek fizessenek vásárlásokért.

(Szerkesztő: Ha valakinek most a Revolut-os pénzküldés, mint élmény rémlik fel, akkor szerintem nem jár nagyon messze, csak mindez 1999-ben volt)

Az X.com 2000-ben egyesült az ős rivális Confinity-vel, így létrejött a PayPal.

Musk ragaszkodott ahhoz, hogy a cég neve X.com legyen, a PayPal pedig csak az egyik leányvállalat márka. Még az X-PayPal fizetési rendszert is megpróbálta átnevezni.

„Ha csak egy kis fizetési rendszer akarsz lenni, a PayPal jobb” – mondta. „De ha át akarod venni a pénzügyi rendszer felett az irányítást, akkor az X a jobb név.”

Musk aztán hamarosan összeveszett az ex Confinity-s Levchin-nel, meg Peter Thiel-lel is egy technikainak hangzó, de egyben teológiai kérdésben is: a Microsoft Windows vagy a Unix legyen a fő operációs rendszer? A többi pedig azóta már történelem.

A fentiekből kiderül, hogy Musknak már akkor is nagyratörő tervei voltak (lásd még: Mars projekt), nem egy szegmens fontos szereplője akart lenni, hanem maga a (pénzügyi) szegmens.

(Szerkesztő: ha valakinek itt felrémlik Mark Zuckerberg alakja és vele a Libra, akkor az sem véletlen. A különbség viszont szerintem az, hogy Mark Zuckerberg nem bírta az amerikai Kormányzat támogatását a törekvéseihez, Musk pedig – szerintem – bírja, sőt kis túlzással azt is ki lehet jelenteni, hogy Musk és a Tesla és csatolt részei az amerikai Kormányzat válasza a növekvő kínai hegemóniára. Amerika nem fogja megengedni még egyszer, hogy kínai pénzek kínai hasznot hajtsanak a kripto CEX, DEX és egyéb tőzsdéken)

Musk kezében van jelenleg az X. (ex Twitter), a neve mellett szerepelteti a Dogecoint, a cége rendelkezik egy halom Bitcoinnal és AI-ban is fejleszt ezerrel. Idő kérdése csak (hetek, hónapok?), hogy valami olyat mutat majd be a világnak, amit az még nem látott, úgy értem nagyon nem látott.

Na, de hogy jön ide a whiskey, esetünkben a bourbon?

Musk egy üveg bourbonnal ünnepelt azon a napon, amikor megvette a Twittert.

Jelen sorok szerzője, pedig mint whisk(e)y és gyomorkeserű kedvelő, egyből kiszúrta, hogy az bizony egy Pappy van Winkle, a bourbonok unikornisa, mely meg nem erősített források szerint a Morgan Stanley bankár, Michael Grimes feleségétől származott. By the way azt is kiszúrtam, hogy nem nagyon sikerült f@szán kibontani azt az üveget és hát a poharak is, de hagyjuk most ezt.

Őszintén bevallom, hogy nekem még nem volt alkalmam ilyet kóstolni, tehát semmilyen fogalmam nincs arról, hogy mennyiben más mondjuk egy – szerintem jó – Michter’s-hez, Eagle Rare 10-hez vagy Blanton’s-hoz képest, de az biztos, hogy szívesen megkóstolnám, ha alkalmam nyílna rá, annak ellenére, hogy túlhypoltnak tűnik árban, mind a 20, mind pedig a 23 éves is (olyasminek képzelem, mint az Eagle Rare 17 éves-t, hogy biztosan jobb, mint a 10 éves, de nem annyival).

Mindenesetre, aki inna valami hasonlót, miközben a direkt vagy közvetlen bankoláson agyalna, annak ajánlom az alábbi videót, a szegény ember Pappy-jával:

(Szerk: hogy jó példával járjak elöl, a héten szerintem én is megbontok egy Springbank 10 évest, ami nagyon nem ugyanaz a kategória, de szerintem az is egy nagyon jó kis whisky.)

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu