Digitalcash.hu
 • Telefonszámunk:
 • Címünk
  Budapest, Hungary
 • Munkaidőnk:
  Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökTervezett bizonytalanság a kripto piacokon II.
24
jún

Tervezett bizonytalanság a kripto piacokon II.

Nem nagyon hiszek az ilyen jellegű véletlenekben, avagy vannak az életünkben ilyen operettes elemek, amikor kvázi szervezetten érkeznek azok a hírek, amik egyébként (BTC és ezzel együtt összes altcoin) árfolyam lefelé hajtó hatásúak.

Elég régóta, elég sok embernek mondtam, hogy nem vagyok nagyon elragadtatva a MICA-tól, amit én a kriptopiac “bankosításának” tartok, I mean megfogjuk a MIFIR szabályokat, meg az EMIRT, aztán belelogisztikázzuk az ún. kripto eszközöket, aztán pénzügyi belépési küszöböket állapítunk meg, végezetül mindenkit jelentéstételre kényszerítünk, akit csak elérünk és elégedetten hátradőlünk, mint, aki jól végezte a dolgát. Aztán csodálkozunk, ha mindenki delistáz mindent, ami kockázatos, meg hirtelen boldog-boldogtalan NFT-ben kezd el gondolkodni, hogy azzal majd megúszhatja (pedig nem, mert amögött is kell lennie valamilyen likvid fizetőeszköznek, a likviditás pont, hogy elengedhetetlen, ha azonnal vissza akarok váltani valamit).

Ettől a véleményemtől függetlenül, azonban zajlanak a dolgok.

2024. június 30-tól a stabil érméket szabályozzák az EU-ban. A stabil érmék kibocsátóinak engedélyt kell szerezniük a nemzeti szabályozó hatóságtól. A stabil érmék illetékes szabályozója az EU-ban – a nemzeti hatóságok helyett – az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) lesz.

A MiCA értelmében azokra a stabil érmékre, amelyek meghaladnak egy bizonyos – hét mennyiségi és minőségi mutató által meghatározott – elfogadási küszöböt, fokozott szabályozási követelmények vonatkoznak majd.

Ezek a követelmények a következőek:

Jogi forma: A stabil érmék kibocsátóknak jogi személyként kell letelepedniük az Európai Unióban, és bejegyzett székhellyel kell rendelkezniük egy tagállamban.


Engedélyezés: A stabil érmék kibocsátóknak engedélyt kell szerezniük a székhelyük szerinti tagállam által kijelölt nemzeti szabályozó hatóságtól.


Irányítás: A stabil érmék kibocsátóknak szilárd irányítási rendszerekkel kell rendelkezniük, beleértve a stabil érmék kibocsátására, visszaváltására és törlésére vonatkozó egyértelmű és átlátható eljárásokat.


Tőkekövetelmények: A stabil érmék kibocsátóinak megfelelő tőkét kell fenntartaniuk a stabil érmék kibocsátásával kapcsolatos kockázatok fedezésére. A szükséges tőke összege a stablecoin kibocsátó méretétől és összetettségétől függ.


Átláthatóság: A stabil érmék kibocsátóinak világos és átfogó tájékoztatást kell adniuk a felhasználóknak a stabil érmékről, beleértve a stablecoinhoz kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket.


Kockázatkezelés: A stabil érme kibocsátóknak hatékony kockázatkezelési eljárásokkal kell rendelkezniük a stabil érmék kibocsátásával kapcsolatos kockázatok azonosítására, nyomon követésére és mérséklésére.


Nyilvántartás: A stabil érme kibocsátóknak részletes és pontos nyilvántartást kell vezetniük minden stablecoin-tranzakcióról, és biztosítaniuk kell, hogy ezek a nyilvántartások kérésre a szabályozó hatóságok rendelkezésére álljanak.

Ezenkívül a rendelet teljes mértékben tiltja az algoritmikus stabil érméket. Továbbá előírja a kibocsátók számára, hogy elegendő tartalékot tartsanak fenn, biztosítsák a rendszeres ellenőrzéseket, és átlátható jelentéseket tegyenek a szabályozó hatóságok felé.

Ezenkívül a MiCA korlátozza a kibocsátható stabil érmék számát, és korlátozza azok felhasználását az EU-n belüli fizetéseknél.

Mint tudjuk, messze a legnagyobb és legdominánsabb stabil érme az USDT.

A MiCA-szabályok úgy vannak beállítva, hogy átalakítsák a kriptotőzsdék és az USDT kibocsátó Tether működését az EU-n belül. Az USDT azon kategóriák egyikének vagy többségének minősül, amelyet az Európai Bankhatóságnak (EBA) szabályoznia kell a MiCA rendszer értelmében. Melyek ezek a kategóriák?

Asset-Referenced Tokenek (ART-ok)/Eszközalapú token: Az USDT egy fiat-alapú stabil érme, ami azt jelenti, hogy a MiCA hatálya alatt ez egy eszközreferencia token (ART). Az ART-ok az EBA felügyelete és szabályozása alá tartoznak.


Elektronikus pénz tokenek (EMT): Az USDT elektronikus pénz tokennek (EMT) is számít, mivel egy fiat valuta digitális ábrázolása. Az EMT-ket az EBA is szabályozza a MiCA keretén belül.


Jelentős ART-ok és EMT-k: Az EBA felelős a jelentős ART-ok és EMT-k felügyeletéért, amelyeket meghatározott kritériumok alapján határoznak meg. Az USDT, mint jelentős stabil érme, ebbe a kategóriába tartozna. (Cca. 75%-át teszi ki a globális kriptovaluta piac kereskedési volumenének)

(Nemzetközileg sem jobb a helyzet amúgy: az Egyesült Államokban a Financial Stability Oversight Council (FSOC) szorgalmazza a stabil érmék szabályozási keretét. Hasonlóképpen, az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) iránymutatást adott ki a kriptoeszközök szabályozására vonatkozóan. Tudjuk, látjuk, olvassuk, hogy a tengeren túlon nagyon nyomják a CBDC-ket, meg azt is tudjuk, hogy ennek ott sem örül mindenki, ahogy egyébként én sem feltétlen.)

Vannak tehát vagy lesznek a felhatalmazott szervezetek által kibocsátott úgynevezett „szabályozott stabil érmék” és „nem szabályozott/engedélyezett stabil érmék”.

Érdekes jogi helyzet alakul ki tehát, akkor, amikor az államok jelentős lemaradásban vannak a piacokon (minden téren, de minimum) a stabil érmék piacán, de ezenközben erős elvárásokat támasztanak a piaci szereplők felé.

Mi várható akkor a kriptatőzsdéken, mit fognak lépni?

Ha egy kriptotőzsde továbbra is kereskedik az USDT-vel olyan EU-s országban, ahol a Tethert nem engedélyezte az EBA, annak súlyos következményei lehetnek. Az EBH jogi lépéseket tehet a tőzsdével szemben a MiCA előírásainak megsértése miatt. Ez pénzbírsággal, kötbérrel, vagy akár a tőzsde működési engedélyének visszavonásával járhat.

Az EU-ban (is) működő vezető kriptotőzsdék, mint például a Binance, a Coinbase és a Kraken, szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet. A Binance már bejelentette, hogy azt tervezi, hogy “korlátozza a nem engedélyezett stabil érmék elérhetőségét az EGT-felhasználók számára, fokozatos változtatásokat és termékkorlátozásokat hajt végre a megfelelőség biztosítása és a piaci zavarok minimalizálása érdekében”.

A Coinbase is hasonló közleményt adott ki, kiemelve a tagállamokban a harmonizált szabályozás fontosságát a szabályozási arbitrázs elkerülése és az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében. A Kraken pedig „aktívan felülvizsgálja” azokat a terveket, amelyek magukban foglalhatják az USDT támogatásának megszüntetését az EU-n belüli tőzsdé(ke)n.

Nincs könnyű helyzetben a vezető stabil érme társaság sem, mert annak ellenére, hogy jelentős mennyiségi amerikai államkötvényt birtokol, egyensúlyt kell teremtenie a szabályozási megfelelés és a működési hatékonyság között.

Az bizonyosan elmondható, hogy az átmeneti időszak kritikus lesz, és az érdekelt felek abban reménykednek, hogy az EU kellő útmutatást és rugalmasságot biztosít a szabályozások zökkenőmentes végrehajtásához.

Biztosan így lesz, hiszen a nyár, a munkakedv, a rájuk jellemző gyorsaság mi másra is sarkalná az EU-s tisztségviselőket, ha nem erre?

Matematika esély van rá az biztos. De amúgy meg megint cui prodest?


Címkék:

  dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
  Ajánlott bejegyzések
  SZÓLJ HOZZÁ

  Leave A Comment

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Digitalcash.hu