Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökAz orosz sakkmesterek akcióban.
28
szept

Az orosz sakkmesterek akcióban.

Úgy tűnik, hogy időt húznak az oroszok is.

Az egész már egy sakkpartira kezd engem emlékeztetni, ahol a résztvevők, elkezdik húzni az időt a jobb lépések érdekében.

Valószínűleg ez így is van. Nekem ne magyarázza senki, hogy a Kínaiak után, most az oroszok is visszakoznak a szabályozástól. Mindezt véletlenül és nem összehangoltan.

Azt még csak-csak megértem, hogy konszenzus kell a kérdés kapcsán, ami a digitális pénzeket illeti.

Ez tényleg nem mindegy és adott esetben igaza van Elvira Nabiullina-nak a Bank of Russia vezetőjének, hogy ellenőrizetlen pénzáramlásokhoz vezethet Oroszország kapcsán.

Láttunk már ilyet pl. Mathias Sundin esetében. 

A Bitcoinnal valóban bele lehet avatkozni más államok belügyeibe, bár leginkább csak akkor, ha az adott országban van digitális deviza tőzsde is, mert azért a fiat moneyra váltás akkor a legkönnyebb, egyéb esetben azért – elviekben – jobban kontrollálható, nyomon-követhető.

Na, de itt van az egész alapja az elosztott főkönyvi technológia, ennek igenis lehetnének pozitív hozományai, erről igenis lehetne törvényt alkotni.

Úgy tűnik, hogy most mégis máshogy történik Oroszországban is.

Korábban írtunk róla, hogy Alexander Mojszejev miként és hogyan nyilatkozott egy lehetséges digitális devizákat érintő törvény kapcsán. Sőt! Nemcsak ő, de mások is támogatták.

Még céldátumot is felvázoltak egy lazább, keret-jellegűbb törvény megalkotása kapcsán, ami 2017. október hava volt.

Sweet. Öröm a köbön, végre „színt látunk”, azaz lesz mit elemezni nekünk is.

Erre mi történik? Ugyanaz a Mojszejev most azt nyilatkozza, hogy mégsem fognak ezzel a törvénnyel előállni, merthogy nincsen meg a konszenzus a téma kapcsán.

Október 6-án lesz a Pénzügyi Stabilitás Tanács következő ülése és majd azután „újra gondolják” a kérdést.

Hűha! Gyakorló jogászként mondom, hogy néha az a nehéz egy peres eljárásban, amíg a T. Bíróság megérti, hogy mi is az eldöntendő jogkérdés. Mert, ha az már meg van, akkor onnan már logikus láncolatban következnek azok az egyéb kérdések, amiket mérlegelni kell és esetleg meg kell hozni a döntést.

Esetünkben az eldöntendő kérdés legyen az, hogy élni kíván-e Oroszország az elosztott főkönyvi rendszer előnyeivel vagy sem?

Ha ezt eldöntötték, akkor már nincsen annak akadálya, hogy hozzanak erről törvényt is és majd ennek a törvénynek a farvizén evezve lehet dönteni a pénzügyi kérdésekről.

Ha pedig valóban felállna egy moszkvai értéktőzsde akkor annak azt szabályozni kell a (fel)használói személyekről történő adatszolgáltatás és a fiat kifizetések kapcsán is. Erre biztos, hogy rá kell állítani az orosz NAV-ot vagy adott esetben a titkosszolgálatokat is, hogy monitorozzák a „gyanús” pénzmozgásokat.

Persze az is lehet, hogy erre még nincsen felkészítve az apparátus, vagy nincsenek meg a megfelelő szakemberek. Lehetséges.

Ha azonban ez így van, akkor nem kell „belengetni” a törvényjavaslat lehetőségét, hanem továbbra is dolgozni kell a feltétel-rendszer megvalósításán.

Ennél már Mario Draghi is „jobb volt” tegnap, aki nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy az Európai Központi Banknak nem áll módjában tiltani vagy szabályozni a Bitcoint és hogy financiális szempontok alapján talán még „éretlen” a blokklánc technológia.

Tehát mi az éretlen? A blokklánc technológia és nem az elosztott főkönyvi rendszer.

Azt is elmondta szuperul a jó öreg Mario, hogy Észtország saját digitális deviza törekvéseit nem támogatják, tekintettel arra, hogy Észtország az EU tagja, az Eurózónának meg saját pénze van az euró. Az észtek is ezt használják 2011 óta.

(Mi következik nekünk ebből magyaroknak? Hogy mivel mi nem használjuk az eurót, legalább ebben a tekintetben versenyelőnyre tudnánk szert tenni az EU-n belül egy saját digitális pénzzel. De az elosztott főkönyvi rendszer adoptálásával biztos. Sőt! Ne korlátozzuk le magunkat 1 országra, gondolkozzunk bátran a V4-ekben. Persze lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de azért egy átfogó vizsgálatot biztos, hogy megérdemelne)

Nekem mindenesetre gyanús, hogy történik mindez akkor az oroszoknál, amikor Kína is a fékre lép az digitális pénz/ICO ügyekben.

Lehet, hogy ezek ketten valamiben törik a fejüket?

Úgy tűnik, hogy az izraelieken van most a sor, hogy mutassanak valamit a világnak.

Adja Isten, hogy ők ne visszakozzanak!

Forrrás: https://news.bitcoin.com/chinese-investors-to-trade-bitcoin-over-the-counter-via-telegram/

Fotó: depositphotos

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu