Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAranyRövid értékelése a 2017-es stockholmi Blokklánc&Bitcoin konferenciának.
10
szept

Rövid értékelése a 2017-es stockholmi Blokklánc&Bitcoin konferenciának.

Előljáróban el szeretném mondani, hogy egy poszt erejéig szubjektív és rövid értékelését fogom adni a 2017-es stockholmi Blokklánc&Bitcoin konferenciának.

Több dolog miatt döntöttem emellett a forma mellett.

Az első és legfontosabb, hogy alapvetően kevés új információt kaptam, vagyis olyat, amit magamtól nem tudtam volna. Ez a jogi részére feltétlen igaz a konferenciának, de igaz még sok egyéb előadásra is.

A konferencia előtt feldobtam, hogy nagyon szívesen megkérdezek bármit, bárkinek, bárkitől az előadók közül, de senki nem ütötte le a labdát, így a saját meglátásom szerint szelektáltam és kérdeztem az előadások kapcsán.

Készítettem pár képet, de nagy értelme nincs megmutatni őket, mert nem adják vissza a konferencia hangulatát. Persze voltak, akik odamentek az előadók elé profi cuccal venni őket, na ezek nem mi voltunk. Pár fotót megosztok Veletek a poszt végén, hogy mégis, hol volt a konferencia.

Amúgy Stockholm nagyon bejövős, a svédek szolíd, de barátságos és segítőkész emberek. A lányok nem olyan szépek, mint gondoltam volna, de akad köztük gyöngyszem (hello Frida!:-D )

Ami a konferenciát illeti: a legnagyobb eredmény, hogy beszéltem a szervezők közül egy emberrel, aki konkrét ígéretet nem tudott tenni rá a vezető társak megkérdezése nélkül, de tetszését fejezte ki egy budapesti konferencia megszervezését illetően. 2017-ben ez már felejtős (le vannak kötve az időpontok), de 2018-ban még lehetséges, amennyiben rámozdulunk a dologra Tisztelt Crypto Trader Hungary Közössége (vagy akár mások is).

A továbbiakban pár mondatban szemlézem az előadásokat, leginkább jogi szemmel, mert, hogy nekem az van 😀

Eric Benz volt a moderátor és a konferenciát is ő nyitotta meg. Ő a pénzügyi szektorból jött, ennek megfelelően enyhén nagyképű és lekezelő, ellenben az időt nem tudja tartatni másokkal, tehát lazán megcsúszott a konferencia. Ez ezen a szinten szerintem nem megengedhető, talán lehetne síppal, dobbal, nádi hegedűvel jelezni a speakereknek az előadásuk vége előtt 4-5 perccel, hogy helló, húzzál bele. Frank Schuil (Safello) nagy haverja az arc, legalábbis elmondása alapján.

Sofie Blakstad: egyértelműen a konferencia egyik legjobbja volt nekem, a Jincor-os George Paliani mellett. Jogász vagyok, a szakmámnál fogva nem idegen tőlem a szabályozás és bizonyos mértékig szükségesnek is tartom. Sofie kifejtette az érveket a központi bankok által kibocsátott kripto pénzek mellett és ellen, szerintem egyértelmű az irányvonal: ez nem tervezet, ez a jövő. Kérdésemre, hogy ki és mikor lépi meg először: Kínát és 2018-at jelölte meg. Majd meglátjuk, hogy igaza lesz-e.

Karolina Marzantowicz beszélt a blokklánc technológia energia iparban betöltött szerepéről és mivel ezt a témát már máshonnan ismertem és  hallottam róla, azzal a lendülettel ki is hagytam.

(Amúgy is az volt a jellemző a konferencián, hogy az emberek szabadon járkáltak az előadások alatt és közben ki és be.)

Következtek a Dash-es előadók, akik…

a legnagyobb csalódás voltak nekem.

Semmi új infó, történet, működés, pénzügyi mutatók, várható fejlesztések (Evolution), stb. Mivel a Dash Masternode-ok által támogatott kezdeményezéseket jómagam is követem, ezért azokhoz képest nem hangzott el semmi újdonság. Ezért kár volt előadást tartani srácok.

Jött Mathias Sundin, svéd parlamenti képviselő, aki a másik nagy csalódás volt. Azt gondoltam, hogy ebbéli tisztségéből kifolyólag majd kitér a szabályozás irányvonalaira, ha más nem Svédországon belül, de semmi. Emberi jogok Belorussziában, el kell távolítani a diktátort, ilyesmivel jött. A Jincor-os Paliani-nak volt egy igen jó kérdése hozzá, hogy végül is milyen jogon kíván más országok belügyeibe pénzügyileg beleavatkozni,azzal, hogy küldjünk oda BTC-t, de erre nem volt igazán okos válasza a tagnak. Én biztosra veszem, hogy mivel ilyen nagy emberi jogi harcos, ezért  régóta adományoz a belorussz árvaházaknak nagyobb összeget, persze teljes titokban, hogy ne tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb… Ja, ő volt az, aki anno csak és kizárólag kriptoban kérte a politikai kampányához az adományokat, de szerintem ott meg is állt a fejlődésben a tag.

Következzen George Paliani, a Jincor-tól, ami egy okos szerződésekre specializálódott cég. Azt hittem, hogy el fogja tagadni a jelenlegi okos szerződések hibáit, de nem. Nagyon is kiemelte őket, hogy mindenkinek nyilvánvaló legyen, hogy igen, persze, mondjuk egy egyszerűbb adás-vételt már le lehet programozni, de komolyabb, szofisztikáltabb dolgokat azért még nem olyan egyszerű összehozni. Kérdésemre elmondta, hogy nekik gyakorlatilag jogi végzettségű programozóik vannak (hello magyar jogászok, magyar Egyetemek, ez mekkora ötlet!), így oldják meg a szakmaiságot. Névjegykártyát is cseréltünk, remélem tényleg keresni fog majd.

Gabriel Dusil: startupok inkubációja: nincsen startupom, nem is tervezem (még), kihagytam az előadást.

Daniel Zakrisson: token kibocsátás, közösségi finanszírozás témakör: nem tervezek ilyet, kihagytam, szerintem először szabályozás kell, mert így nagyon sok a csalásra a lehetőség.

Natalia Tokar,  a Ties Networktől: penge volt, felvázolt egyfajta szakértői adatbázis kialakítását pl. akár a tokenek, akár az ICO-k számára, csini volt a lány, jó volt a mondanivaló, összegzés: pöpec előadás.

Jött 2 arc (Oleg Chernyahovsky és egy spanyolnak tűnő fazon), akik állítólag “igazi legendák” és a Wall Street vonaláról fogják elmondani a kripto kereskedést. Egyrészt nem nagyon kereskedem, másrészt nem érdekelnek a high frequency kereskedési programok és eléggé leragadtak a történeti-magyarázós vonalnál, szóval a legendák jöttek, mi meg mentünk kifele a teremből.

Dr. Julian Hosp: az ICO kibocsátás 5 alapvető jellemzőjéről beszélt, na persze  azoknak, akiket ez érdekelt, mert én nem vagyok egy nagy ICO fan, ezért nem is hallgattam meg Julian előadását. Nagyon népszerű figura volt, előadás után nagyon megrohanták a hallgatóság soraiból, na, de mégiscsak a TenX-nél nyomja.

Jó hosszasan beszélt a Goldmint-es Vladislav Martinov, aki – számomra vicces – videókkal (amik viszont Eric Benz szerint profik voltak) is meg akarta erősíteni a mondanivalóját. Pár éve (2007 óta!) követem az arany és ezüst piacot, a Kitco és LBMA híreit, nagy újdonságot nem mondott az arc, ha csak azt nem, hogy nemsokára kikapcsolják a közvetítőket az automata arany vásárló gépeikkel, amiben sok az akrobatikus…izé robotikus elem. Azzal is operált még a Goldmint, hogy ők a konferencia utáni afterparty szervezői, ahol ingyen arany kerül kiosztásra. Nem tudom, hogy hányan maradhattak ezért az after-en, de remélem nem sokan, mert nyilván 2-3000 Ft-nyi aranynál nem nagyon oszthattak ki komolyabb mennyiséget. Annyiért meg nem maradtunk ott, de egy 1/4-ed unciás Kruggerrandért már megfontoltam volna. Ha ilyeneket osztogattak, akkor viszont elcsesztem…

Érkezett Eric Benz nagy cimbije Frank Schuil a Safello-tól, aki olyan cégecskékkel tárgyalgat, mint a Deutche Bank, erről viszont – a legnagyobb bánatomra – nem mondott semmit. Ábrák, diagrammok, trendek, semmi olyan, amit én ne találnék meg az interneten, ha nem akarok. Persze jól volt összeszedve, de engem inkább a műhelytitkok (DB) érdekeltek volna, az meg nem volt… Na, persze, nem egy stockholmi konferencián fogja megosztani a tutit, kiverni belőle meg nem volt alkalmam és kedvem sem.

A végső blokkot, ami a bányászatról, a blokklánc technológia biztosítási iparágban várható szerepéről, az ICO, mint kockázati tőke fajtáról szólt volna megint kihagytam, mert vagy van róla valamennyi tudásom, ami nem biztos, hogy tud bővülni, amíg nem lesz konkrét szabályozás, vagy nem érdekel a téma (bányászat).

Összegzés: nem volt rossz a konferencia, találkoztunk rajta magyarokkal is (helló Bitcoinbázis olvasók Dávid és Balázs:-) ), de számomra csak 3 előadás tudott újat mondani, azzal, hogy nyilván jó pár alapból nem érdekelt.

Ellenben péntek hajnal 2-kor beindítani egy tánc lavinát egy echte svéd bárban, együtt bandázni egy csapat rommá tetovált svéd csajjal, reggel 5-kor megtudni a Patricia nevű – nagy valószínűség szerint illegális elemeket bőven felvonultató – hajó kidobóitól, hogy nem mehetünk be, mert túl ittasak vagyunk, na, az priceless.😀

Továbbra is fenntartom, hogy a látottak alapján az orosz szervezett bűnözés és hackerek keményen be vannak épülve a szcénába, éppúgy, ahogy a kínai titkosszolgálatok vagy a japán yakuza. Nekem ne magyarázza senki, hogy ezeknek az orosz startupoknak, cégeknek miből van pénzük, mondjuk ilyen szinű robotikai kutatásra. Látom én azt magamtól is.

Ennek egyébként én per speciel – valamilyen szinten – örülök, mert, ahol az orosz szervezett bűnözés/kínai titkosszolgák fialtatják a pénzüket, az olyan rossz hely nem lehet, oda én is szívesen fektetek be:-D

Ps: első kép: konferencia helyszín belülről. Második kép: konferencia helyszín kívülről. Harmadik kép: kilátás a konferenciáról.

Másik kép forrása: Shutterstock

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu