Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMiért zárták be a kínai digitális deviza tőzsdéket?
17
szept

Miért zárták be a kínai digitális deviza tőzsdéket?

Az előzmények mindenki előtt ismeretesek, ezért most nem is untatnálak vele Titeket.

Inkább koncentráljunk a “hivatalos magyarázatra”, vagyis, annak indoklására, hogy miért kellett beszüntetniük a kínai digitális deviza tőzsdéknek a tevékenyégüket?

Ez már csak azért is érdekes, mert – mint korábban megírtuk – a moszkvai értéktőzsdén elviekben nemsokára lehet majd a digitális devizákkal is kereskedni. Persze az a kereskedés, már várhatóan szabályozott lesz.

Yang Dong professzor, a Renmin Egyetem Jogi Karának dékán-helyettese az alábbi 7 pontban foglalta össze, hogy miért is kellett beszüntetniük a tőzsdéknek a kereskedelmet.

  1. Először is – és ez talán mindennek az alapja – a tőzsdék, mint kereskedési platformok, nem rendelkeztek a kereskedéshez szükséges engedélyekkel, ez pedig finoman szólva is komoly üzleti kockázat. Azt hiszem ezzel nehéz bárkinek is vitatkozni, jár a pont és akár meg is állhattunk volna a magyarázatban.
  2. Magának a Bitcoinnak is olyan a természete a professzor szerint, hogy egyrészt nem biztos még, hogy mi adja az értékét, másrészt volatilis, harmadrészt nincs a rendszerben infláció és a professzor szerint fel is törthető a kódolása, ezáltal pedig növelhető az a bizonyos 21 millió.

Itt álljunk meg egy pillanatra, vegyünk egy nagy levegőt és azzal a lendülettel mondjuk is ki: ez a 2-es pont totál kamu, kár volt érte professzor úr, a magyarázat enélkül a pont nélkül is megállta volna a helyét.

3. Pénzmosás. 

Erről többször is írtunk már, van is benne valami, de ne legyünk naivak, pénzt Bitcoinnal és Bitcoin nélkül is lehet mosni, kell hozzá mondjuk egy jó stróman hálózat, pár ingatlan, legális businessek, stb. Egyébként valóban van a Bitcoin körül üldözni való bűn, de nem így, nem ebben a formában. Minden bizonnyal a Kínai Kommunista Párt is tudja, hogy mi fán terem a licsi, már csak azért is – mert gondolom – jónéhány párttag tolt már ki az országból egy kevéske gempacsit.

 4. A piramis játékok elszaporodása. 

Ez inkább az ICO-nál volt jellemző, de jó, mögöttesen megáll a felelősség, ICO-t valóban lehet digitális devizában “fizetni”, bár abszolúte nem ugyanaz a 2 fogalom, jár a pont a prof.-nak.

5. Piaci manipulációktól való féltés.

Magyarul, hogy pár 10 millió dollárral már lehet manipulálni a piacot.

Ez a magyarázat már keményen sántít, elég sok piacot manipulálnak, ki is lett mondva már párszor, tudja is mindenki, mégsem kell lehúzni a rolót. Professzor úr ide valami mást kellett volna kitalálni.

6. Biztonsági kockázatok.

Na, ez egy klassz vegyes magyarázat. Van benne adatvédelem, meg IT biztonság is, merthogy mi van akkor, ha a blokklánc meghackelhető? Az adatvédelmet még csak-csak értjük, de ez utóbbit passzolnánk. Mi van, akkor, ha az élet egy szimuláció és meghackelhető? Erre nincs okos válasz azt hiszem.

7. Darknet utalások/pénzmozgások

Itt a professzor szerint komoly gond, hogy ezekre nem lát rá a Kormány és nincsenek szabályozók. Őszintén? Nem tudom. Lehet, hogy pont ez lenne a darknet lényege? Szerintem egy jó kis közvélemény kutatás a darknetes szereplők között nagyon el kéne, biztos megmutatná a szereplők igazi akaratát és jó pénzért biztos lehetne találni vállalkozó kedvű cégeket, akik lefolytatnák az “interview”-kat 😉

Összegzés: Mindenki tudja rólunk (hiszen soha nem rejtettük véka alá), hogy szabályozás pártiak vagyunk, ugyanakkor nem eszünk meg mindent. A fenti magyarázatot sem “nyeljük be”, szóval élünk a gyanúperrel, hogy a háttérben nagy(obb) dolgok készülődnek. Lehet, hogy Sofie Blackstadnak lesz igaza és Kína 2018-ban bevezeti a saját CBDC-jét?

Akárhogy is van, a kommentekben várjuk a véleményeteket a professzor úr fenti okfejtéséről.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Kép és infó forrás: https://news.bitcoin.com/expert-reasons-chinese-regulators-shut-down-bitcoin-exchanges/

Címkék:

    dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
    Ajánlott bejegyzések
    SZÓLJ HOZZÁ

    Leave A Comment

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Digitalcash.hu