Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinÉn az izraeliekkel vagyok…
04
szept

Én az izraeliekkel vagyok…

Újból és újból előkerül a szabályozás szükségességének kérdése a digitális devizák, a decentralizált értékpapírjog, az ICO-k  és a blokkláncra alapuló egyéb fejlesztések kapcsán.

Ez egy olyan dolog, amit hosszú távon sem lehet majd megkerülni, mert az államoknak reagálnia kell a való életben dübörgő technikai innovációk kapcsán, mert az megengedhetetlen luxus, hogy szabályozatlanul maradjon a terület.

Persze, ahogy már korábban is leírtuk a szabályozás (bármiféle jogi “beavatkozás” vagy kényszer) általában teher szokott lenni azoknak, akik maguktól is szabálykövetők vagy köszönik szépen, de pont jól meg vannak szabályozás nélkül is.

Azonban a szabályozás nem is feltétlen miattuk szokott megszületni (azon túl, hogy az állam már önmagában is egy kontrolláló intézményesített szervezeti rendszer), hanem azok miatt, akik társadalmi szempontból védtelenebbek.

Igen, azok miatt, akik, ha jól megnézzük, akkor saját maguk is tehetnek adott esetben róla, hogy kifosztják őket.

Mégis az államnak (a saját érdekén túl) belőlük kell kiindulnia egy-egy szabályozási terület kapcsán. 

Számtalanszor leíruk már, hogy az oldal részéről és személyesen is, a progresszív szabályozásban hiszünk, azaz abban, ha valamit nem teljes részletességgel kezdünk el szabályozni, minden betűre kitérve, hanem inkább csak az alapvető szabályrendszert (mit igen, mit ne, amit igen azt hogyan, stb.) alakítjuk ki és majd a későbbiekben – az eltelt időre/megszerzett tapasztalatra hagyatkozva – hangoljuk újra a szabályozást. Legyen a szabályozás kiegyensúlyozott, ami mind a befektetőknek, mind pedig maguknak a vállalkozásoknak az érdekeit is védi.

Most talán ezt látjuk Izraelben is, már pedig ott hagyománya van a technikai innovációk gyakorlatba történő átültetésének. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért gondolnak az ilyen területbe befektetők jogi és gazdasági érdekeinek védelmére is.

Az Izraeli Értékpapír Felügyelet (ISA) nemrég jelentette be egy olyan  bizottság létrehozását, amelynek feladata annak felmérése, hogy mennyire szükséges a meglévő szabályozások átalakítása az ICO kibocsátások kapcsán Izraelben? A bizottság feladata annak meghatározása is, hogy az ICO kibocsátások a meglévő értékpapír-jogszabályok hatálya alá tartoznak-e vagy sem, azaz alkalmazhatóak-e a meglévő szabályok az ICO kibocsátások kapcsán?

Az új ISA bizottság várhatóan még ez év végéig, azaz 2017. december 31-ig benyújtja az ICO-előírásokra vonatkozó megállapításait a Felügyelet felé.

 A bizottságot az ISA Vállalati Osztályának vezetője, Moti Yamin és az ISA vezető közgazdásza, Dr. Gitit Gur-Gershgoren vezeti.

 A Bizottságnak 5 területen kell vizsgálódnia.

 

1.  Értékeljék és határozzák meg  az ICO-k pénzügyi ismérveit és azt, hogy átfedésben vannak-e az izraeli jog szerinti egyéb pénzügyi tevékenységekkel?

 

2.  Mérjék fel a Bitcoin pénzügyi legitimitását, ennek érdekében készítsenek összehasonlító elemzést a  kripto pénzek a különböző országokban megvalósuló pénzügyi szabályozásairól.

 

3.  Vizsgálják meg, hogy az ISA-nak mennyiben kell figyelemmel követnie az ICO kibocsátásokat és a kripto pénzek kereskedelmét?

4.  Dolgozzanak ki egy olyan új szabályozási politikát, amely egyensúlyt teremt az alternatív finanszírozási csatornák (pl: crowdfunding) és a technológiai innováció között, miközben védi az izraeli befektetőket a felügyelet nélküli beruházásoktól.

5.  Vizsgálja meg a potenciális együttműködés lehetőségét a többi szabályozó szervvel és a blokklánc technológiai izraeli képviselőivel.

Az izraeli értékpapír felügyelet közlése szerint több mint 1 milliárd dollárt folyt be az ICO-kba 2017 év első felében.

A Felügyelet szerint Izrael már most is vezető szerepet tölt be a blokklánc technológiához kapcsolódó fejlesztésekben és a jövőben globális vezetõ szerepet kell vállalnia az ICO-kat érintő szabályok kidolgozásában.

A Felügyelet annak az aggodalmának is hangot adott miszerint egyesek arra használják fel az ICO –kat, hogy általuk kerüljék meg a meglévő pénzügyi szabályozásokat (lásd: IPO),  ráadásul vannak olyan ICO-k is, amiknek a pénzügyi létjogosultsága finoman szólva is megkérdőjelezhető.

(Emlékezetes, hogy csak a múlt héten 4 ICO kapcsán adott ki figyelmzetetést az amerikai SEC is. Ezen túlmenően a kínai hatóságok is aktívan vizsgálják az ICO kibocsátások megregulázásának lehetőségét. Talán-talán nem véletlenül…)

A 99bitcoins CEO-ja, Ofir Beigel a kiegyensúlyozott ICO-szabályozás mellett teszi le a voksát.

Beigel úgy jellemezte az ICO-kat és velük együtt ezt a fajta „piacot” , mint ” valamiféle tőzsdén kívüli tőzsdéket amelyek lehetővé teszik mindenki számára a csatlakozást. Azt gondolom, hogy ez nagyszerű és innovatív forrásszerzési lehetőség, ugyanakkor hatalmas kockázatokkal jár, tekintettel arra, hogy az emberek nagy része még nem ismeri ezeket a megoldásokat. Ugyanakkor az ICO-k kormányzati szabályozása, ha helyesen történik és nem zavarja az innovációt, jó kezdeményezés a befektetők érdekeinek védelmében. “

Izrael ezzel a kormányzati szabályozási törekvéssel az ICO-k kapcsán olyan országokhoz csatlakozik, mint az Egyesült Államok és Kanada, vagy Kína és Szingapúr.

Nir Porat, a Porat és társai cégtől is üdvözölte a szabályozási törekvéseket. Ezen cég – többek között – a digitális devizák kereskedelmére és a hozzájuk kapcsolódó jogszabályokra specializálta magát.

„ Ha szabályozás és felügyelet nélkül hagyjuk ezt a területet, akkor  a különböző káros gyakorlatokból (nem megfelelő tőke mutatók, csalások, hacker támadások, lopások, stb.) fakadó negatív hatások fognak érvényesülni. Az izraeli szabályozóknak megfelelő ellenőrzési és végrehajtási iránymutatásokat kell megállapítaniuk, de arra is ügyelniük kell, hogy méltányos és kiegyensúlyozott szabályozási keretet hozzanak létre. Ennek a szabályozásnak egyszerre kell óvni az ezen területre befektetők érdekeit, de nem szabad rátelepednie a vállalkozásokra, nehogy a túlzott szabályozás megfojtsa az innovációt és ezáltal jövedelmezőségnek is ártson.”

Mi úgy gondoljuk, hogy ez az egyetlen jó megoldás, éppen ezért minden szavával egyet is értünk, ezért írtuk a poszt címében, hogy az oldal részéről mi bizony az izraeliekkel vagyunk…

Kép forrrása: iStock


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu