Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinSegwit2x=altcoin?
20
okt

Segwit2x=altcoin?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Korábban olvashattátok a Bitcoin konspirációs teóriát, amit mi is osztunk, azaz, hogy a Bitcoin egy “terelt dolog”.

A DLT egy másik story, de maga a digitális pénz, azért sok emberben vetett fel sok kérdést, pláne látva azt, hogy bizony-bizony állami szinten is egyengetik az útját.

Most elolvashatjátok a közelgő fork kapcsán Szabó András gondolatait ismét:

A közeljövőben két úgynevezett hardfork várható, amikor két újfajta bitcoin születésének lehetünk tanúi: November elsején a Bitcoin Gold (BTG) indul útjára, ugyanazon hónap közepén pedig „SegWit2X”-ből a „2x”, azaz a bitcoin blokkok méretét egy megabyte-ról kettőre emelik, ami duplájára növeli az időegység alatt végrehajtható tranzakciók számát, a tervek szerint magára hagyva az egymegabájtos blokkláncot és annak bányászait.

Ugyanakkor a Bitcoin Gold-nak nem jósolok fényes jövőt: Be fog állni a többi átlagos altcoin közé, és néhány hónapos hullámzást követően az értékét (árát) lassan, de biztosan elveszíti (ha egyáltalán tőzsdére kerül, bár egy darabig minden bizonnyal jegyezni fogják). Létrehozásának célja a jelenlegi bitcoin viszonylatában lényegesen nagyobb forgalomra képes kriptopénz létrehozása a tranzakciós díjak radikális leszorítása mellett, valamint hogy az érmék kitermelése ismét lehetővé váljon az egyszerű gépekkel rendelkező otthoni bányászok számára is. Magyarán vissza akar térni a gyökerekhez, a bitcoint életre hívó (csalóka) koncepcióhoz, amely a tömeges átutalásokat és a széleskörű bányászatot tűzte ki célul az őslegenda szerint.  Ehhez a titkosítási algoritmust is meg fogja változtatni, és azt közelíti a népszerű altcoinokéhoz (pl. Zcash). 

Halott ügy, és ezt szerintem a létrehozói is tudják. 

Nakamoto ugyanis tökéletesen tisztában volt az általa kidolgozott bitcoin korlátaival, mégis abban a formában hozta létre, amiben létrehozta, és később sem javasolta a módosítását (a bitcoin létrehozását követően még közel két évig cikkezett az interneten). A főguru eltűnését követően a „visszamaradt” propagandisták ugyan sokáig harsogták, hogy a bitcoint tömeges használatra tervezték és mindenki számára elérhető lesz, de a már kezdetekkor látható valósággal szembesülve napjainkra kezd kifogyni belőlük a szusz.

E blogban korábban elkövetett tanulmányomban remélem sikerült a bitcoinnal kapcsolatos véleményemet világossá tenni: A bitcoin létrehozásának célja nem az volt, hogy mindenki napi rendszerességgel használja, hanem hogy a társadalom szűk (elit) csoportjai viszonylag nagy összegek mozgatását valósítsák meg általa többségében nyomon követhetetlenül, túl azon, hogy minden bizonnyal a nemzetközi kereskedelem jelentős része is abban fog megvalósulni. 

Ebbe a teóriába sem a Bitcoin Gold, sem a Segwit2x nem fér bele.

Az utóbbi azért nem, mert a „2x”, azaz a blokkméret duplájára emelése, mindössze kétszeresére fogja növelni a bitcoin hálózat áteresztő képességét a maximális tranzakciószámot másodpercenként 10-15-re feltornázva, ami elenyésző mind az igények, mind a technikai lehetőségek, mind a jelenlegi VISA rendszer másodpercenkénti két-háromezres tranzakció gyakoriságához képest. Vihar egy pohár vízben, amiért nem kellene bolondját járatni az emberekkel. 

A segwit-ben, azaz a blokklánc mellett egy önálló hitelesítési fájl (illetve további hasonló fájlok) létrehozásában ugyan vannak komoly lehetőségek a kapacitás növelésére, ugyanakkor a segwit aktiválása, tehát 2017. augusztus 1-je óta a bitcoin szerver-csomópontoknak mindössze hét-nyolc százaléka tért át az új módszerre, a többi még mindig a régi szerint működik annak ellenére, hogy az ún. New York agreeement-ben a túlnyomó részük kötelezettséget vállalt annak alkalmazására. Meglátásom szerint november közepétől is minden marad a régiben, azaz a régi, eredeti (legacy) blokklánc lesz a meghatározó, azt fogják „igazi” bitcoinnak tekinteni továbbra is: A jó magyar közmondás szerint nem akarásnak nyögés a vége.

Ezt támasztja alá, hogy az ún. SPV (Simle Payment Verification) technológiát alkalmazó pénztárca-kezelő (kliens) szoftverek fejlesztői sem igen mozdultak eddig rá az új blokkláncra, sőt a bitcoin tőzsdék és az ATM terminálok sem.

A szakértők szerint ugyanakkor van egy olyan körülmény, amely technikailag mégiscsak az elágaztatott „2x” lánc felé terelheti a forgalom jelentős részét, nevezetesen, hogy az SPV technológiát alkalmazó kliensszoftverek ahhoz a csomóponti géphez csatlakoznak a szinkronizálás alkalmával, amelyen a leghosszabb láncot találják, és ez állítólag nagyrészt a „2x” (más néven btc1 vagy B2X) csomóponti szervereken lesz. Ha nem történik valamilyen változás előfordulhat olyan szituáció, amikor az egyik SPV kliensszoftver az egyik fajta bitcoin tranzakciós történetét és egyenlegét fogja mutatni, míg a másik szoftver a másik fajtáét, sőt, akár ugyanazon szoftver egymást követő futtatásai során is ide-oda fog ugrálni a rendszer a bitcoin fajták között. 

Ez meghatározhatatlanná teszi a tőzsdei árfolyamot – hisz nem tudni, miről beszélünk tulajdonképpen, melyik az „igazi” bitcoin – túl azon, hogy a bitcoin iránti bizalmat romba döntheti, ami a kriptopénz puszta létét sodorhatja veszélybe.

Meggyőződésem, hogy nem így lesz, mert mielőtt problémát okozna és elfajulna a dolog, azok a láthatatlan kezek, amelyek a bitcoin útját eddig is egyengették az eredeti lánchoz fogják vezetni a felhasználókat anélkül, hogy azoknak a pénztárcájukat kezelő  kliensszoftvert meg kellene újítaniuk (upgrade), így a Segwit2x nyomán bányászott érme lesz az új tag az altcoin táborban, és nem az „ősbitcoin”, mely utóbbi döntőrészt megőrzi addig elért árfolyamát (némi „turbulencia” várható, de idővel le fog csengeni).

Akkor meg mire volt jó a közel két évig tartó vita, vádaskodás, médiaháború, üzengetés a segwit kapcsán, ha minden marad a régiben? A tanulmányban már utaltam rá: Döntőrészt az egész habverés, megtévesztés, a pénzügyi liberalizmus és spontán fejlődés propagandája a hitelesség biztosításának érdekében, amelynek végkimenetelét már korábban eldöntötték az azt meghatározó erők. 

Ami a vélekedésemben némi újdonságot jelent az az, hogy a kisebb – nem „beavatott” – bányász tömörülések a kapacitásuk egy részét az újfajta érme (érmék) kitermelésére fogják fordítani, – ahogyan az a Bitcoin Cash esetében korábban már megvalósult – megkönnyítve és hatékonyabbá téve a „régi” bitcoin bányászatát a nagy halak számára.

November közepén meglátjuk majd.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu