Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerA bitcoin alapú kölcsönökről II. (meanwhile in the UK)
16
jan

A bitcoin alapú kölcsönökről II. (meanwhile in the UK)

Korábban írtunk már róla, hogy miért lenne üdvös, ha kialakulna egy a digitális devizákra, mint fedezetre alapuló egészséges hitelezési rendszer.

Ez ugye azzal az előnnyel tudna járni az igénybevevők számára, hogy adott esetben a jelzálogként „lekötött” tokenjük vagy kripto pénzük értéke még nőhetne is a hitel futamideje alatt, amennyiben a piac ezt szintén így gondolja. 

Sajnos ez az elgondolás még nagyon gyerek cipőben jár. A britek sok szempontból előrébb járnak kripto téren mint mi, elég csak a digitális font  vagy a bűnüldözés területeire gondolni, de akad terület, ahol bizony ők sem járnak még sokkal előrébb.

Ilyen a bitcoin vagy egyéb digitális deviza alapú hitelezés

Azok a brit bitcoinba befektetők, akik az ingatlanvásárláshoz próbálják használni pl. a bitcoin árfolyam emelkedésből származó jövedelmüket bizony nehézségekbe ütköznek a jelzálogkölcsönök kapcsán. Számos ún. building society (kb.: ingatlan szövetkezet) megtagadja a velük való együttműködést még akkor is, ha már átváltották a kripto pénzüket fiatba, sőt mi több az eredetét is igazolták.

(Szerkesztő megjegyzése: biztos vagyok benne, hogy ezeket a szövetkezeteket már perelik is az angol kollégáim, mert, ha a pénz eredete igazolva van, akkor milyen alapon tagadja meg a hitelezést az ingatlan szövetkezet? Nehogy már ne lehessen szabadon elkölteni a kripto pénzekből származó jövedelmeket!)

Számos brit building society azt nyilatkozta, hogy nem fogadnak el a kripto tranzakciókhoz kapcsolódó jövedelmekből semmilyen pénzt. Ez teszik annak ellenére, hogy nincs törvény vagy egyéb jogszabályi rendelkezés az Egyesült Királyságban, amely jogilag megakadályozná az embereket abban, hogy olyan pénzzel fizessék a jelzálogkölcsönüket, amely pénz pl. a bitcoin kereskedelemből származik.

Egy jelzálog bróker azt nyilatkozta a Financial Timesnek, hogy nem tud jelzálog hitelt szerezni az ügyfelei számára, mert: “az első jelzáloghitel nyújtó, akit felhívtam, megkérdezte tőlem, hogy mi az a kripto pénz? Két másik hitelezőt is hívtam és azt mondták, hogy inkább köszi, de kihagynák. Amikor ugyanis megemlítettem, hogy honnan jött a pénz, nagyon elkezdtek vonakodni. Nem hiszem, hogy a jelzáloghitelezők általában készen állnának erre a kérdésre, pedig a saját értesüléseim szerint hamarosan sokkal több ember fog kopogtatni az ajtójukon ilyen vagy hasonló igényekkel.”

A Building Societies Association (kb.: Ingatlan Szövetkezetek Szövetsége) képviselője megjegyezte:  

“Jelenleg nincs szabályozása ezeknek az elektronikus pénz(nem)eknek (Szerkesztő megjegyzése: érdekes, hogy elektronikus pénznek hívja őket), ami a pénzmosás szempontjából a legmagasabb kockázati kategóriábá teszi őket. Ráadásul jól ismert, hogy ezek a devizák népszerűek a bűnözők körében, akik a bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használják őket. ” 

Más brit jelzálog-szolgáltatók és bankok (pl: Coventry Building Society, a Skipton és a Yorkshire Building Society) hajlandóak a bitcoin befektetők szolgálatában állni, feltéve, hogy bizonyítani tudják a pénz eredetét a megfelelő dokumentumokkal. A hitelezők azt állítják, hogy a szabályozás hiánya miatti félelem okolható a kialakult helyzetért.  

(Szerkesztő megjegyzése: van igazolás, van minden. Ezért szoktam felhívni a figyelmet mindig az igazolások, kimutatások megtartására) 

Tehát újra és újra oda lyukadunk ki, hogy kell a szabályozás és abból is inkább a diszpozitív (megengedőbb) fajta.

A jelzáloghitel-bróker elmagyarázta:

“A hitelezők annyira meg vannak rémülve, hogy a Financial Conduct  Authority  (kb.: Brit Pénzügyi Felügyeleti Hatóság)  fel fogja velük törölni a padlót, amiért nem tartják tiszteletben a  pénzmosás elleni szabályokat, hogy inkább túlmennek azon is, ami ésszerű lenne ebben a kérdéskörben.”

Az Association of Mortgage Intermediaries (kb.: Jelzáloghitel Közvetítők Szövetsége) vezetője hozzátette:

“A szabályokat a Kormányok és egyéb szabályozók hozzák, akik együtt működnek a hitelezőkkel is. Andrew Bailey (az FCA ügyvezető igazgatója) ellenben nem látja, hogy a kripto pénzek valódi pénzek lennének.” No comment.  

Az FCA megjegyezte:

“A pénzmosási előírások szerinti ügyfél-átvilágítási ellenőrzésekre vonatkozó meglévő szabályaink és útmutatásaink arra kötelezik a pénzügyi vállalkozásokat, hogy kockázatokra szabott megközelítéseket alkalmazzanak. Mi pedig jelenleg nem tervezünk útmutatást adni a jelzálog-brókereknek és a hitelezőknek a lakásügyletekhez szükséges pénzügyi forrásokkal kapcsolatos sajátos kockázatokról. ” 

Ezzel a kör bezárult…

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 4JUdGzvrMFDWrUUwY3toJATSeNwjn54LkCnKBPRzDuhzi5vSepHfUckJNxRL2gjkNrSqtCoRUrEDAgRwsQvVCjZbS5foPzvtm4KSB2MmoP

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu