Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerBank of England: 2018-ban jön a digitális „font”?
02
jan

Bank of England: 2018-ban jön a digitális „font”?

2018 sok szempontból érdekes évnek ígérkezik. Az egyik ilyen dolog, a már korábban megírt világ-pénz teória és lehet, hogy az is elválik, hogy bedönti-e a bitcoin a világgazdaságot vagy éppen megmenti (a szerkesztő véleménye: nem, nem dönti be, nem arra lett kitalálva).

Aztán az is lehet, hogy 2018-ban az Európai Unió (és benne Magyarország) előáll valamilyen szabályozással a digitális devizákkal kapcsolatban.

Hiába nyilatkozza azt az EU, hogy nem nyilatkozik semmit, könnyen lehet, hogy ezen módosítaniuk kell.

Mi 2017-ben arra fogadtunk, hogy a Bitcoin árfolyama eléri a 10.000 dollárt és hogy 2018-ban valamelyik ország, valamilyen formában szabályozni fogja a digitális devizákat. 

(Apropó: kérnénk azt az személyt, aki fogadott velünk anno a 10.000 dolláros árra, hogy reagáljon már az emailünkre, amit írtunk neki. Nem a pénz a lényeg, hanem az elv. Ahogy írtad: „megduplázom a pénzemet, ha 10.000 dollár lesz a BTC árfolyama.” Megdupláztad.” Most jön az a rész, hogy tartod a szavad.)

Nem telt el még 2 nap az új évből és máris arról olvashatunk egy híradást, miszerint a Bank of England 2018-ban előáll a saját Bitcoin jellegű digitális pénzével.

Persze Mark Carney elég homályosan fogalmazott (nem is csoda, mert az ember amúgy sem egy nyitott könyv), tehát az nem derült ki, hogy akkor a „kibocsátandó” digitális deviza egy a nem bankoknak szánt (tehát ilyen szempontból készpénz jellegű) deviza/digitális pénznem lesz és akkor élőben nézhetjük meg a jegybanki pénzek közötti helyettesítő hatás kibontakozását, avagy a felhasználás korlátozva lesz a bankok közötti ügyletek elszámolásához és akkor bizony vajmi kevés hatása lesz a status quo-ra.

Ha ez a digitális pénznem, vagyis az új jegybanki pénz kibocsátásra kerül, akkor a készpénz és a számlapénz mellett nyilván szerepelni fog a BoE könyveiben (mérlegében) kötelezettségként is.

Nyilván rengeteg kérdésre meg kellene adni a választ egy ilyen jellegű CBDC/CBCC kapcsán:

Az új jegybanki pénzzel végzett átutalások lehetnek értékalapúak (pl. készpénz) vagy számla alapúak (pl. betét), névtelenek vagy regisztráltak, felhasználásukat korlátozhatják – összegük vagy fizetési szándékuk szerint -, lehet rajtuk kamatot elérni/lehet kamatmentes, lehet abban tartani a kötelező jegybanki tartalékot, mi lesz a Bázel III-al, mi lesz a banki kamat marzsokkal és végső soron az egész bankrendszerrel, valamint milyen makrogazdasági következményei lesznek az ilyen pénznek, ha a lakosság szabadon tarthatja az ilyen új pénzben a megtakarításait a készpénz helyett?

Jegybanki szempontból pedig az ilyen „monetáris-bázis bővítés” (értsd: központi bank által kibocsátott digitális pénznem) lehet, hogy – mivel nagyobb összegű „biztosítékot” igényel – jelentős hatással lenne a központi bank mérlegének szerkezetére és kockázati profiljára is.

Külön érdekesség, hogy mindez ugye a folyamatban lévő Brexit alatt történik…

Ami miatt azt gondoljuk, hogy ez az egész az EU-ra is kihathat (tehát regulatív ösztönző lehet) az az, hogy közben a „másik oldalról”, azaz Oroszországból is szivárognak a hírek.

Van nekünk ugye egy orosz ICO szabályozásunk, de ennél jelentősebbnek tűnik annak belengetése, hogy létrehoznának egy közös digitális devizát a BRICS országoknak és az Eurázsia Gazdasági Unió országainak.

Mindezt szintén jegybanki szinten csak ugye a „másik oldalról”.

Az ember ilyenkor elgondolkodik, hogy vajon mit is jelenhet Isten igazából a maholnap 9 éves Bitcoin Genezis blokkja („The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks „)

Hála Istennek nekünk magyaroknak úgy tűnik, hogy nem kell aggódnunk, mert a mi bankjaink vigyáznak ránk. Van, aki jobban, van, aki rosszabbul (Szerkesztő: ki volt az a nagyon okos, aki „mesterséges pénzeknek” hívta a digitális, decentralizált pénzeket az OTP-nél? Szeretnék neki gratulálni! Srácok! Legközelebb előtte kérdezzetek meg inkább engem vagy a variance-os Csabai kollégát, de ilyet semmiképpen ne írjatok le. Rettenetes ilyet még olvasni is. Ha viszont valamit ti már tudtok (amit kétlek), akkor én kérek elnézést!)

Végezetül szeretnék mindenkinek ismételten Egészségben, Sikerekben, Eredményekben és Bitcoinban gazdag boldog 2018-as évet kívánni és valaki kérem ossza meg velem is, hogy mit jelent Julian Assange alábbi tweetje, mert érdekelne: 

fb4e568623b5f8cf7e932e6ba7eddc0db9f42a712718f488bdc0bf880dd3 

— Julian Assange 🔹 (@JulianAssange) January 1, 2018

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
2 hozzászólás

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu