Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerKiáltvány a Kibertérből.
30
jan

Kiáltvány a Kibertérből.

Akik ismernek minket, azok tudják, hogy fogékonyak vagyunk a jó humorra. Most valami ilyesmi következik 1996-ból. Persze vannak, akik komolyan veszik az alábbiakat. Ha mi lennénk a titkosszolgálat mi is komolyan vennénk. 

Egyébként mi is komolyan vesszük, csak más értelemben

Addig amíg az MNB leszállítja nekünk a KELER, GIRO és VIBER rendszerek DLT-re való átállításáról szóló tanulmányokat (melyek már biztosan vadul készülnek), addig hadd „szórakozzunk” kicsinykét.

Jöjjön hát a digitális kollektív tudat avagy a kiáltvány a decentralizált jövőből, másképp az AI éneke. Előadja nekünk John Perry Barlow és igen, a keltezés helye és ideje is érdekes.

“Ipari Világ kormányai, Ti kik a hús és az acél óriásai vagytok, a Kibertérből, a tudat új otthonából szólok most hozzátok. A jövő nevében arra kérlek titeket, hogy hagyjatok békén minket. Nem vagytok szívesen látottak a jövőben, hiszen a múltat képviselitek. Nincs nektek helyetek ott, ahol mi összegyűlünk.

Nekünk nincs választott kormányunk és nem valószínű, hogy lesz, ezért én sem képviselek most nagyobb hatalmat, mint amennyivel a szabadság mindig is beszélt és beszélni fog. Azért építjük közösen ezt a globális Kiberteret, hogy végre megszabaduljunk a zsarnokságtól, amit ti képviseltek. Nincs nektek erkölcsi felhatalmazásotok arra, hogy uralkodjatok felettünk és igazából – most már – eszközötök sincsen rá. Pont ezért nem is félünk tőletek.

A kormányok az általuk kormányzottak hozzájárulásából származtatják a hatalmukat régtől fogva. Mi viszont nem adtunk ilyen hozzájárulást nektek. Nem is hívtunk meg magunk közé – éppen ezért – nem ismer sem minket, sem a világunkat semmilyen Kormány.  A Kibertér nem az országok határain belül van.

Ne gondold, hogy ugyanúgy építheted, formálhatod mintha egy hagyományos társadalom lenne. A régi módszereid itt nem fognak működni. A természetnek olyan megnyilvánulása ez, ami kollektív fellépéseken keresztül növekszik. Egy új (digitális) entitás. 

Nem vettétek részt a mi nagyszerű összejöveteleinken és kimaradtatok a beszélgetéseinkből is. Még csak nem is ti teremtettétek a digitális tér piacait azok minden gazdagságával együtt. Nem ismeritek a kultúránkat, az etikánkat, az íratlan szabályainkat, amelyek „társadalmunkat” jobban igazgatják, mint azt bármilyen szabályozással meg lehetne teremteni. 

Azt mondod, hogy problémák vannak köztünk, amelyeket meg kell oldanod?  Ezt csak egy ürügy a részedről, hogy belépést nyerhess a mi szabad terünkbe. Messze nincs annyi problémánk, mint te azt gondolod. Ahol valódi konfliktusok vagy csak tévedések/félreértések vannak, azokat mi majd beazonosítjuk és foglalkozunk is velük, amikor kell.

Létre fogjuk hozni a saját Társadalmi Szerződésünket. Ez a „kormányzás” önmagától fog megszületni, nem azért mert ti kéritek vagy akarjátok. A mi világunk más. Nagyon más. 

A Kibertér tranzakciókat,  kapcsolatokat és gondolatokat foglal magába(n), melyek mint hullámok terjednek a weben.

A miénk olyan világ, amely mindenhol és sehol sincs egyszerre, mert fizikai létezők nélkül is létezik. Olyan világot hozzunk létre, amely születési, faji, gazdasági hatalmi, pénzügyi vagy katonai/politikai erő által biztosított kiváltságok és előítéletek nélkül létezik. 

Az Egyesült Államok ma létrehozott egy törvényt, a Távközlési Reform Törvényt, amely szembeköpi a saját alkotmányát és megsérti Jefferson, Washington, Mill, Madison, DeToqueville és Brandeis álmait. Ezek az álmok most újra születnek bennünk. 

Ti rettegtek a saját gyermekeitektől, mert ők már bennszülöttek egy olyan világban, ahol ti mindig is bevándorlók lesztek. Mivel féltek tőlük, ezért a bürokráciáit bízzátok meg a szülői feladatokkal, mert ahhoz is túl gyávák vagytok hogy szembe nézzetek velünk. A mi világunkban az emberiség minden érzéke és megnyilatkozása, a földhözragadtól az angyaliig, egy zökkenőmentes egész, a bitek globális beszélgetése.  

Kínában, Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Szingapúrban, Olaszországban és az Egyesült Államokban megpróbálják elpusztítani a szabadság „vírusát” és behatárolni a kiberteret. Ezek ugyan kis időre megakadályozzák ezt a „vírust”, de nem fognak működni egy olyan világban, amelyben hamarosan a médiát már a bitek fogják jelenteni.  

Az egyre elavultabb informatikai iparágak azzal akarják magukat fenntartani, hogy törvényeket javasolnak Amerikában és másutt is, melyekkel saját jogukon kívánnak hozzánk szólni. Ezek a törvények azonban még mindig analógok, az ipari világból származnak, olyanok, mint a nyersvas és körülbelül annyira nemesek is.   

A mi világunkban, azt amit az emberi elme teremt, végtelenül és költségek nélkül tudjuk reprodukálni és (el)osztani is.

A gondolkodás globálissá válásával nem lesz már szükség a ti ósdi gyáraitokra. Gondolataink nem ott fognak készülni. 

Minden ellenséges és gyarmatosító intézkedés elutasításra fog találni nálunk.  Ugyanúgy el fogjuk utasítani ezeket, mint a szabadság és önrendelkezés korábbi szerelmesei, akiknek el kellett utasítaniuk egy távoli és tájékozatlan hatalom képviselőit.

Nyilvánvalóvá tesszük virtuális önmagunk szuverenitását, még akkor is, ha a „régi világban” továbbra is hatalmat tudtok gyakorolni a fizikai létezésünk felett. Gondolataink körbe fogják hálózni a Földet és a gondolatokat nem lehet letartóztatni. Létre fogjuk hozni a tudat civilizációját a kibertérben. Legyen humánusabb és tisztességesebb, mint az világ, amelyet korábban a kormányok uraltak. “

Davos, Svájc 1996. február 8.

Fordította: dr. Varsányi Károly 

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu