Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerIrán mutatja az irányt 2.
11
aug

Irán mutatja az irányt 2.

Az Iránnal kapcsolatos májusi posztom után megkaptam, hogy nem is úgy van, Irán nem szereti a kriptopénzeket, stb.

Úgy látszik, hogy mégiscsak szereti és a napnál is világosabb, hogy az U.S.A.-nak jól jön, ha először mások, mondjuk Irán vagy Venezuela próbálja ki élesben a dolgot.

Azaz a megújult amerikai szankciókkal szemben Irán felgyorsítja nemzeti kripto pénzének a fejlesztését, mivel az olajban gazdag nemzet keresi az amerikai pénzügyi és kereskedelmi korlátozásokból a kiutat. Annak ellenére, hogy az EU, Oroszország és Kína felszólítottak az U.S.A-t az enyhébb hozzáállásra, Washington újra meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek az Iszlám Köztársaság azon képességét gyengítenék, hogy dollárt szerezzen be és nemes fémekkel kereskedjen. Az Egyesült Államok sürgette a szövetségeseit, hogy csökkentsék az iráni olaj beszerzését, és Trump elnök arra figyelmeztetett, hogy novemberben a szankciókat “egy újabb szintre fogják emelni”.

A  teheráni média jelentései ezen a héten azt sugallták, hogy az iráni kormány komolyan véglegesítsíteni szeretné a nemzeti kripto projektjét. (Szerk.megjegyzése: mi már tavaly valami hasonlót javasoltunk Vitya mesternek, igaz teljesen más alapokon.)

Szerdán, egy nappal azután, hogy a Trump adminisztráció visszaállította a szankciókat, egy magas rangú iráni tisztviselő azt közölte, hogy Hassan Rouhani elnök elrendelte az ország központi bankjának vezetői számára a találkozót más illetékes iráni hatóságokkal a kripto ügy és a szankciók megvitatására. Arra számítanak, hogy értékelni fogják az iráni digitális pénz fejlődésében elért előrehaladást, hiszen a fiat rial egyre csak gyengül.

(Szerkesztő megjegyzése: nem véletlen, hogy Törökországban is igen magas a kripto penetráció. Emlékeim szerint 15% feletti a lakosság körében.)

Az iráni angol nyelvű Press TV szerint a bejelentést Mohammad-Javad Azari Jahromi informatikai és kommunikációs technológiai miniszter tette meg, akinek a minisztériuma közösen elnököl majd az Iráni Központi Bankkal (CBI) tartandó találozón a következő héten. Jahromi megjegyezte, az Iráni Posta Bank már megvizsgálta előzetsen ezt a kérdést, hiszen  az ő feladatuk volt a kripto projekt felügyelete.

A CBI azonban továbbra is ellenzi a digitális pénz(nem)ek használatát Iránban és illegálisnak tartja azokat. Mindazonáltal a miniszter azt is jelezte, hogy ez a hozzáállás hamarosan megváltozhat, mikor a  riportereknek kijelentette:

“Kormányunk új hozzáállása az, hogy a digitális pénzek nem feltétlenül jelentenek biztonsági fenyegetést, ellenben lehetőséget teremtenek országunk számára.”

Az Iráni Iszlám Köztársaság elektronikus fizetési rendszerét felépítő Posta Bank irányítja az iráni állam által támogatott kriptopénz fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. A pénzintézet arra készül, hogy pályázatot írjon ki a projektre, és Jahromi miniszter minden iráni tech-szakértőt meghívott, hogy vegyen részt a megvalósításban. A Posta Bank kormányzója, Khosrow Farahi az IRNA-nak elmondta, hogy az iráni kripto pénz létrehozására vonatkozó átfogó dokumentum, – amely figyelembe veszi az összes társadalmi és gazdasági megfontolást – a jövő héten  már készen áll a bemutatásra.

Teherán tervei szerint Irán a kripto pénzeket a közelgő amerikai szankciók kijátszására irányuló erőfeszítései részeként alkalmazhatja. A kripto pénz(nem)ek nyújthatják a legnagyobb segítséget ahhoz, amivel Irán az új szankciók elkerülése és a dollár hegemóniájának megtörése érdekében használhat, ahogy azt Mohammad Reza Pour-Ebrahimi, a parlamenti Gazdasági Bizottság elnöke elmondta egy a Mizan-nak adott interjúban.

Pour-Ebrahimi észrevételeit Alienza Daliri a Tudományos és Technológiai Ügyek Igazgatóságának munkatársa is kommentálta, – melyet aztán az ISNA is idézett – mikor kijelentette, hogy Iránban már tervben van egy nemzeti kripto pénz megvalósítása.

Minden jel szerint az amerikai szankciók helyreállítása szerepet játszott abban, hogy megváltoztassa az iráni hatóságok hozzáállását a kripto pénzekhez, mivel a tisztviselők korábban megbízhatatlannak és kockázatosnak nevezték őket, és a CBI is megpróbálta megakadályozni használatukat.

Áprilisban a jegybank olyan nyilatkozatot adott ki, amely tiltja a pénzügyi intézmények számára a kripto műveletekben való részvételt. Ugyanakkor azonban az Információs és Hírközlési Minisztérium folytatta a fintech iparág jogi keretének megteremtésére irányuló munkáját, és a CBI is részt vett ezekben az erőfeszítésekben.

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu