Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinIrán mutatja meg, hogy mi az irány.
09
máj

Irán mutatja meg, hogy mi az irány.

Az iráni Parlament gazdasági bizottságának elnöke nemrégiben nyilvánossá tette azt az információt, hogy, az iráni államból több mint 2,5 milliárd dollár került kiutalásra, hogy abból kripto pénzeket vásároljanak. Ez azért is érdekes fejlemény, mert az ország központi bankja tiltja a helyi kereskedelmi bankoknak a digitális devizákkal – ide értve a bitcoint is – való bárminemű kapcsolatot.

Mohammad Reza Pourebrahimi, az Iráni Parlament Gazdasági Bizottságának elnökét idézte a múlt héten az Ibena.ir hírügynökség.

Reza Pourebrahimi  szerint a meglévő adatok alapján néhány kripto pénz felhasználó Iránban több mint 2,5 milliárd dollárt utalt ki az országból különböző  digitális devizanemek megvásárlására.

Korábban azt is mondta az Isna nevű újságnak, hogy az irániak hozzávetőleg 30 milliárd dollárt utaltak ki az országból a márciust követő néhány hónap alatt.  

“Az irániak nem jutnak hozzá a nemzetközi bankrendszerhez és így az átutalások csak nem szokványos módon történhetnek” – magyarázta a Radiofarda. Az elnök nyilatkozata szerint az iráni központi bank (CBI) éberen figyeli a kripto pénzeket és tiltja a bankokat és a pénzintézeteket a digitális devizáktól, hivatkozva a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás elleni harcra. 

Ja. Mondom a valóságot is. 

Ne legyünk naivak, gondolkodjunk bátran, ahogy jelen sorok írója erre már sokszor felkért minket „aki azt hiszi, hogy az államnak/államoknak vagy – hogy fairek legyünk – némely állami szereplőnek az az érdeke, hogy bedöntsék a kripto pénzeket, az nem is állhatna távolabb a valóságtól. Akkor hogyan lehetne nyom nélkül „átmozgatni” hatalmas pénzeket, adott esetben az országhatáron túlra? Ahol pénz van, ott igény is van annak kezelésére, hasznosítására, transzformálására. Ezt látjuk akár az ún. Panama papíroknál vagy akár az orosz szervezett bűnözői köröknél Stockholmban. Bizony igény az lenne a megbízható „havala bankárokra”.

Senki sem gondolhatja komolyan, hogy olyan hatalmak, mint Kína vagy Oroszország nem aktív részvevője annak a sakkpartinak, aminek olyan semlegesítő hatások kidolgozása a célja, amik érték a nagy partiban például Venezuelát, akinek a tábla mellett vesztegelnek a huszárjai és legalább egy bástyája (ha nem mind a kettő), úgy, hogy a Vezér is a túlélésért küzd jelenleg. Így aztán elküldték a futót, más Vezérekhez, hogy hozzon már egy kis erősítést addig, amíg az egyéb területeken vívott csata kedvezőre fordul.

Igen Trumpról, az olajárról és a szankciókról beszélek.

Az iráni információs és kommunikációs technológiai miniszter Mohammad Javad Azari-Jahromi úr pedig nemrégiben megerősítette, hogy kísérleti jelleggel kripto pénzt fejlesztettek ki, és a teszt modell-t is elindították. (Vajon nálunk az MNB mikor áll végre át, hogy a 80-as évekbeli S-modell helyett a teszt-modell legyen az új szlogen?) 

Ugyanakkor a múlt héten az Ibena.ir-nak Pourebrahimi úr azt nyilatkozta, hogy “az országban jelenleg nem létezik még virtuális nemzeti fizetőeszköz”. 

Mit mond erre a blokklánc jogász?  Persze, hogy létezik, akkor mi a bánatot tesztelgetnének? Létezik, de még nincsen „hadrendbe állítva”. Egy olyan országban, ami az innovációiról (is) híres, nem is lehetne másképp. Amúgy is van, ez az egyelőre plátói szerelem a jegybankok részéről. 

Ennek ellenére Pourebrahimi úr elmagyarázta, hogy az iráni nemzeti digitális pénz  “megkönnyítheti a gazdasági ügyleteket és ezáltal megkerülhetőek a szankciók is” . Szerinte “a világgazdaság jövője a digtális pénz(nemek)en fog alapulni és egy nemzeti kripto pénz meg tudja nyitni az utat az Irán és azon országok között, akik bár szeretnének üzletelni Iránnal, de nem tudták ezt eddig megtenni a szankciók miatt.”

Ugyanakkor a nemzeti kripto pénznek a gazdasági aktivitás szempontjából is alkalmasnak kell lennie a nemzeti gazdasági tevékenység kiszolgálására és nemzetközi szintéren is elfogadhatónak kell lennie.” Egy másik iráni vezető Azari-Jahromi úr a múlt héten arról nyilatkozott, hogy “az összes kriptopénz képes megkerülni a szankciókat, mert nem az amerikai pénzügyi szabályozó felügyelete alatt állnak”. 

Mit is mondhatna mást a blokklánc jogász, mint, hogy ha valamiért, akkor ezért (tudniillik: kényszerítő erő kivédésének lehetősége) tényleg csodálatosak a kriptopénzek és persze állunk iráni ügyfeleink szíves rendelkezésére is a pénzmosás ellenes szabályok szigorú betartása mellett, amennyiben blokklánc jogászra van szükségük.

Forrás: itt

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu