Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinA Wasabi Wallet az Europol kereszttüzében.
06
jún

A Wasabi Wallet az Europol kereszttüzében.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Sajnos, hogy belekerült ebbe a kereszttűzbe az anonim bitcoin tranzakciókat kínáló Wasabi bitcointárca fejlesztő startup.

Korábban mi magunk is igyekeztünk körbe járni a témát az anonimitás vs. bűnüldözés c. posztunkban. Nem mindegy ugyanis, hogy áldozata vagyok-e egy bűncselekménynek (pl: ransom) vagy elkövetője, előnyszerzője. (Áldozatként pl. az az érdekem, hogy a tőlem eltulajdonított bitcoinok vagy azok pénzbeli egyenértéke visszakerüljenek hozzám.)

Arról is írtunk, hogy több országban, így pl. Egyesült Királyságban megjelentek érdekes tanulmányok, amik a nyomozó hatóság (rendőrség) és az ügyészség/bíróság digitális devizákkal kapcsolatos teendőit taglalják.

Az Europol, az Európai Unió bűnüldöző ügynöksége. Központjuk Hollandiában, Hágában található – innen segítik az EU 27 tagállamát a súlyos nemzetközi bűnözés és terrorizmus elleni küzdelmében.

A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ (EC3) fő feladata a súlyos és szervezett számítástechnikai bűncselekményeket elkövető bűnözői hálózatok tevékenységének meghiúsítása.

2020. év elején 2 részből álló jelentést adtak ki a Wasabi Wallet-ről, elsősorban a pénztárca bűncselekményekhez való felhasználásának elemzése kapcsán.

A jelentés a Chainalysis adataira hivatkozik, amikor azt mondják:

“Az elmúlt három hétben közel 50 millió USD összegű BTC került letétbe a Wasabiban, a dark web-ről közel 30%.

Ez viszonylag jelentős összeg, tekintve, hogy a dark webes tranzakciók becslések szerint az összes webes ügyletnek csak 1% -át teszik ki. ”

A Bitcoin keverési szolgáltatás (mixing, tumbling, stb). használata a darknet szervezeteknél valóban növekszik, amint azt a Bitfury Crystal Blockchain kriptoelemző részlege múlt hónapban publikálta.

Ők azt állították, hogy a darknet szervezetek által a keverőknek küldött bitcoin aránya 20% -ra emelkedett 2020 első negyedévében, szemben a 2019 első negyedévi mindössze 1% -kal.

(A bitcoin keverők elősegítik, hogy a több felhasználó fizetései egyetlen tranzakciókba egyesüljenek, ezáltal elfedik eredetüket.)

Akit érdekel egyébként a jelentés, az itt el tudja olvasni angol nyelven mind a két részét.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu