Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapCBDCKínai CBDC Ethereum-szerű blokkláncon?
01
jún

Kínai CBDC Ethereum-szerű blokkláncon?

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A címben rögtön vegyük észre a “szerű” szót, azaz, hogy nem az van írva,hogy Ethereum blokkláncon, ugyanakkor valami hasonló éppen lehet. Miről is van szó?

A Kínai Népi Bank (PBoC) digitális valuta-kezdeményezésének egykori vezetője Yao Qian, (aki most a Kínai Értékpapír-piaci Szabályozó Bizottság Tudományos és Technológiai Felügyeleti Irodájának igazgatója) a pekingi Nemzetközi Pénzügyi Fórum 2021. tavaszi konferenciáján a hét végén úgy nyilatkozott, hogy a jegybanki digitális pénznemek (CBDC-k) a jövőben “intelligensebbé” válnak, és egy napon olyan blokklánc-hálózatokon működhetnek majd, mint az Ethereum.

(Szerző megjegyzése: ilyenkor olyan szívesen gondolok vissza arra a 2018-as bejegyzésemre, amiben megjósoltam a Jegybankok szerelmetes közeledését a CBDC-k felé, mert annyira lehetett azt látni, már akkor is, hogy mire megy ki a játék. Emellett még – szintén 2018-ban – megemlékeztünk a monetáris politikai irányváltásról is).

Az igazgató a hétvégén kijelentette, hogy a CBDC-knek nem szabad megelégedniük csak a fizikai készpénz digitális formájának meglakotásával, hanem azoknak az intelligens szerződések funkcionalitását is tartalmazniuk kell – jelentette a Sina Finance.

Az intelligens vagy okos szerződések automatikusan végrehajtják a blokklánc kódokat, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén végeznek funkciókat és segítségükkel megtervezhetők a jogi szerződések kiegészítése vagy részleges helyettesítése is.

Az igatgató azt is elmondta, hogy az intelligens szerződések sebezhetőségekből adódó biztonsági események száma azt mutatja, hogy a technológiának még mindig érnie kell, továbbá vannak aggodalmaik az (ilyen) digitális szerződések jogi státusza miatt.

Éppen ezért a központi bankoknak körültekintően kell eljárniuk, az egyszerű okos szerződésekkel kell kezdeniük és úgy haladni a komplexitás felé, mivel a biztonság és a törvényesség fontos szempontok.

Nyiltkozott arról is, – amit korábban már mi is megírtunk többféle formában is -, hogy bár a Kínai Népbank (PBoC) a digitális jüan tesztelésén dolgozik a kereskedelmi bankokkal és fizetési szolgáltatókkal, ugyanakkor a CBDC-nek nem feltétlenül kell számlán alapulnia.

Elméletileg „kétszintű” megközelítéssel a digitális jüan vagy digitális dollár ülhet az Ethereum vagy a Facebook által támogatott Diem (korábban Libra) hálózatán is.

Ez azt jelentené, hogy a központi bankok közvetítők nélkül biztosíthatnák a CBDC-ket közvetlenül a felhasználók számára.

“A réteges műveletek lehetővé tehetik a központi bank digitális pénznemének a bankszámlák nélküli csoportok részére történő jobb használatát és pénzügyi befogadását” – mondta Yao igazgató.

Úgy tűnik tehát, hogy nemcsak a ker.bankok vagy éppen a beruházási bankok, hanem a Jegybankok is szimpatizálnak az okos szerződéseket lehetővé tevő blokkláncokkal, persze csak a már meglévő tervek mellett.

Forrás: itt.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu