Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerProjekt Nexus: 60 másodperces határokon átnyúló átutalások.
03
aug

Projekt Nexus: 60 másodperces határokon átnyúló átutalások.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Mit ad Isten, ma írt nekem egy kedves Ügyfelem, hogy “olvasta-e ügyvéd úr az alábbi cikket?”

Nos, becsülettel bevallom, hogy olvasni még nem olvastam akkor, ahogy az alapjául szolgáló könyvet sem, de az alábbi cikken már megakadt a szemem a héten és ahogy ígértem előbb-utóbb összehozom a Defi-s fiduciáról, hipotékáról, cedálásról és cessio-ról szóló posztomat is, ha a Jó Isten is úgy akarja.

Most viszont nézzük meg a fenti – Ügyfél általi inspirációt követően – a mai napra rendelt hírünket, lelkünk épülésére, szellemünk tágítására, melyet megírva találunk a BIS riportban, annak 1-20. oldalán az első sortól az utolsó sorig. (Maradhat mindenki ülve, ülve is lehet olvasni, mert állva nem olyan kényelmes).

Ez alapján az derül, ki (és kerülhet helyére a fenti MNB-s hír is részben), hogy a Nemzetközi Fizetések Bankja olyan globális (határokon átívelő) lakossági fizetési rendszeren dolgozik, amely az olyan meglévő IPS-eken (instant payment system) alapulna, mint amit mondjuk az MNB működtet a ker.bankok segítségével.

Egy ilyen rendszerhez egységes sztenderdek kellenek a Nexus névre hallgató közös projekt interoperabilitásához, ez meg ugye évek munkája előre láthatóan.

Mindenesetre a cél az, hogy a kisebb összegű átutalások 60 másodperc alatt megtörténjenek az egyes országok között.

A projekt még korai fázisban van, de az irányvonal látható.

Először 3 IPS működtetőnek kellene a technikai “proof of concept”-et letennie az asztalra a tervek szerint, aztán jöhetne a projekt kiterjesztése, azáltal, hogy a többi IPS operátor hozzáigazítja a saját rendszerét a közös rendszerhez.

Nagyon sok országban már – átlag – 30 másodperc a belföldi IPS sztenderd, ezt emelné meg 60-ra a Nexus, igaz nemzetközileg, mindezt akár mobil banki applikáció segítségével is.

Persze a jogi “harmonizáción” keresztül, a technikai problémákon át egészen a pénzmosás elkerüléséig számos kihívást kell megoldani a rendszer keretein belül.

A közel 60 IPS-t működtető ország között persze már most is vannak olyanok, akik együttműködnek (Svédország, Finnország, Dánia: Projekt 27) és ugye hasonlót blokklánc/token alapon jómagam is javasoltam már 2017-ben a Visegrádi 4-eknek.

Az indiai és kínai “mentorálású” Nexus rendszer az átutalásokon kívül, a váltásokat és az elszámolásokat is intézné a résztvevők között, szóval pár szereplő itt is kiesne a folyamatokból.

(Szerkesztő megjegyzése: aztán jönnek majd gondolom a különböző kötelmi jogi jogviszonyok, ahogy azt a poszt elején pengettem meg.)

Akit érdekel, bátran olvassa el a tanulmányt, lehet, hogy belelát vele a jövőbe. Mármint az államiba.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu