Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinMit mondott az IMF vezére a kripto pénzekről?
24
ápr

Mit mondott az IMF vezére a kripto pénzekről?

Előszeretettel szoktam idézni vagy fordítani az IMF prominenseinek kripto eszközosztállyal kapcsolatos megnyilvánulásaiból vagy tanulmányaiból, ha úgy tartja kedvem.

Ezeket felettébb tanulságosnak tartom sok szempontból. Most is egy ilyen dologra vetemedtem és lefordítottam Christine Lagarde-nak az IMF elnökének kripto eszközosztállyal kapcsolatos legutóbbi blog bejegyzését. Íme:

A kripto vagy digitális befektetési eszközök, (mint amilyen a Bitcoin) kapcsán az emberben felmerülhet a XVII. század Hollandiáját sújtó tulipánmánia és a legutóbbi dot-com buborék képe. A jelenleg „forgalomban lévő” több mint 1600 kripto pénzzel ez elkerülhetetlennek látszik és az is nyilvánvaló, hogy sokan nem fogják túlélni a „kreatív rombolás” folyamatát.

A blogomban a múlt hónapban a kripto pénzek sötét oldalát vizsgáltam, beleértve a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására való lehetséges felhasználásukat. Jelen bejegyzésben pedig szeretném megvizsgálni azt az ígéretet, amit ezek az eszközök nyújtanak az emberek, a társadalom és a gazdaság számára.

Gyorsan le is lövöm a poént (egyúttal köszönetet mondok dr. Varsányi Károlynak a kitűnő fordításáért), mert azt már most leszögezem, hogy a kripto eszközosztály vizsgálata nem vezetett bennünket sem a kriptopénzek és tokenek elítéléshez, sem pedig kripto eufóriához. Reméljük Önöket sem fogja.

Csakúgy, mint néhány olyan technológia, amely a dot-com korszakból származik és átalakította az életünket, a fenti a „kreatív rombolást” túlélő kripto eszközök is jelentős hatással lehetnek arra nézve, hogy hogyan takarítunk majd meg, fizetjük a számláinkat, költéseinket vagy hogy hogyan  fektetünk be a jövőben. Ezért kell a politikai döntéshozóknak nyitott gondolkodást képviselniük és egy egyenletes szabályozási keret mentén gondolkodniuk, amely minimalizálja a kripto eszközökben rejlő kockázatokat, miközben lehetővé teszi a gyümölcsöző, kreatív folyamatok kiteljesedését. Ez volt az egyik olyan pont, amit a Bank of England előtti tavalyi beszédemben leszögeztem.

Melyek a kripto eszközök lehetséges előnyei? A válaszok már formálódnak bennem.

Először is ezek az eszközök legtöbbször gyorsak és olcsók, tehát előny a gyorsaságuk és olcsóságuk.

A kripto eszközök lehetővé teszik a gyors és olcsó pénzügyi tranzakciókat, miközben a készpénz kényelmét kínálják. Néhány fizetési szolgáltató ma már tengerentúli átutalásokat végez órákban és nem napokban mérve ezek végrehajtásának idjét. Ha a decentralizát kripto eszközök kockázatosak és instabilak maradnak (ahogy mi véljük), lehet, hogy a központi bankok maguk keresnek digitális pénzformákat. Ez egy olyan ötlet, amelyet a Globális Pénzügyi Stabilitási Jelentésben is vázoltunk.

A kripto eszközosztály – elosztott főkönyvi technológia (DLT) alapul szolgáló technológia segíthet a pénzpiacok hatékonyabb működésében.

Az önálló végrehajtódó és ezért önmegvalósító “intelligens szerződések” kiküszöbölhetik egyes közvetítők szükségességét. Az ausztrál Értékpapír Tőzsde már bejelentette, hogy a DLT-t kívánja hsználni a különböző tranzakciók elszámolásának és kiegyenlítésének kezelésére.

A fontos adatok biztonságos tárolása egy másik ígéretes felhasználási területe a DLT-nek. Az egészségügyben dolgozó cégek már jelenleg is tanulmányozzák, hogyan használnák fel ezt a technológiát a bizalmas orvosi/egészségügyi adatok megőrzésének érdekében, miközben hozzáférést biztosítanak azokhoz a biztosítók és más jogosultak számára.

A fejlődő gazdaságokban az ilyen technológiák bevezetése segíthet a tulajdonjogok megerősítésében, a piaci bizalom növelésében és a befektetések ösztönzésében. Ghánában, ahol a tulajdonjogok gyakran vita tárgyát képezik, egy DLT-alapú platform (melynek Bitland a neve) azt ígéri, hogy segít megoldani a problémát a földértékesítések tényének biztonságos rögzítésével.

További előnye a kripto eszközöknek a jobb egyensúlyteremtés a gazdaságban.

 Véleményem szerint a fintech forradalom nem fogja megszüntetni a megbízható közvetítők (lásd még: dr. Varsányi Károly, vagy a brókerek és a bankárok szükségességét. Remény van azonban arra is, hogy a kripto eszközökkel ösztönzött decentralizált alkalmazások a pénzügyi környezet is diverzifikációját, a központosított és decentralizált szolgáltatók jobb egyensúlyát, valamint hatékonyabb és potenciálisan erősebb pénzügyi ökoszisztémát eredményeznek. Milyen következményekkel jár a pénzügyi stabilitás? Előzetes megítélésünk szerint a kripto eszközök nem jelentenek azonnali veszélyt a (világ)gazdaságra, tekintettel a még mindig kisméretű a „gazdasági lábnyomuk” és korlátozottan kapcsolódnak a pénzügyi rendszer többi részével. Ennek ellenére a szabályozó hatóságoknak továbbra is ébernek kell lenniük: a kripto eszközöknek ugyanis nagy a kockázata a nagymértékű tőkeáttételes (leverage) kereskedelembe való bekapcsolódás kapcsán és növelni tudják gazdasági sokkok rendszerelemek közötti átadódásának sebességét, amennyiben integrálódnak a fő pénzügyi termékekbe. Ráadásul a bankok és más pénzügyi intézmények kihívásokkal szembesülnek a saját üzleti modelljeiket illetően a kripto eszközök kapcsán, amennyiben a lakosság igénye nagymértékben eltolódik a kormány által kibocsátott valutáktól a kripto eszközök felé. A szabályozó hatóságok nehezebbnek tudják majd biztosítani a szélesebb körű és decentralizált pénzügyi rendszer stabilitását. A központi bankok, – mint a válság esetén a végső hitelezők – szintén nehezebben tudják csillapítani majd a negatív rendszerfolyamatokat. 

Mielőtt a kripto eszközök és eszközosztály képes lesz a jelenlegi pénzügyi tevékenységet érdemi és tartós módon átalakítani, el kell érniük a fogyasztók és a hatóságok bizalmát és támogatását.  

Fontos kezdeti lépés az, hogy a globális szabályozói közösség konszenzust érjen el a kriptográfiai eszközök szerepéről. Mivel a kriptográfiai eszközök nem ismernek a határokat, a nemzetközi együttműködés itt elengedhetetlen. A 189 tagi ország képviseletében működő IMF kulcsfontosságú szerepet tölthet be tanácsadásával és a fórum szerepét töltheti be a vitákban és az együttműködés egy következetes szabályozási megközelítés kialakításához vezethet el. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a piacok és technológiák gyors fejlődését. Gyorsan kell cselekednünk ahhoz, hogy kiiktassuk a kripto eszközök hatékony megismerését gátló tudáshiányt. Szisztematikus kockázatértékelést és időszerű (szak)politikai válaszokat kell adnunk, valamint megfelelő intézkedéseket kell hoznunk a fogyasztók, a befektetők és a piaci integritásának védelme érdekében. 

Létfontosságú, hogy a téma kapcsán megkülönböztessük a valós veszélyeket és a szükségtelen félelmeket.

Ezért van szükség egy egyenletes szabályozási programra, amely védelmet nyújt a kockázatokkal szemben, anélkül hogy visszatartaná az innovációt. Egy világos szemléletű megközelítés segíteni tud minket abban, hogy kihasználjuk a az új eszközosztály előnyeit és elkerüljük ugyanezen eszközosztály buktatóit. 

Fordította: dr. Varsányi Károly

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ
1 Komment

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu