Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapAdósságArany alapú kriptopénzt bocsátanak ki iráni bankok.
01
febr

Arany alapú kriptopénzt bocsátanak ki iráni bankok.

Az iráni Iszlám Köztársaságban arany alapú kriptopénz indul.

A Paymon (peyman) néven induló kriptopénz (perzsa szó “a szövetségért” jelentéssel, de angolul sem hangzik rosszul, hajaz a paymentre) 4 bank és a Ghoghnoos Társaság közötti együttműködés gyümölcse.

A négy partnerbank a Parsian Bank, a Bank Pasargad, a Bank Melli Iran és a Bank Mellat. Az iráni Fara Bourse (börze- a szerkesztő gondolata szerint), azaz egy OTC “tőzsde” is listázni fogja majd várhatóan az új devizát, az iráni Financial Tribune jelentése szerint.

A banki vagyoni eszközök tokenizációja:

A Ghoghnoos igazgatója, Valiollah Fatemi szerint a Peyman a bankok pénzügyi eszközeit és különböző egyéb tulajdonait fogja digitálisan képviselni:

“ A token olyan lesz, mint egy pénztárca, és a keletkező gazdasági többletet a gazdaság (ciklusá)ba fogja majd irányítani. Arra törekszünk, hogy kiterjesszük a technológiát a banki tranzakciók ütemének felgyorsítására.”

Ghoghnoos jelezte, hogy eredetileg egy milliárd Peyman egységet kínálnak majd a piacnak.

Úgy tűnik tehát, hogy tovább folytatódik a banki eszközök tokenizációja és jönnek majd a banki kibocsátású tokenek is.

A Peyman elindítása azon piaci hírek közepette jön létre, hogy Irán azt tervezi, hogy állami kripto pénzt bocsát ki, azért, hogy elkerülje az Egyesült Államok szankcióit.

Mint ismeretes, ezen szankciók lerombolták Irán és polgárai azon képességét, hogy üzleti tevékenységet folytassanak a világ többi részével.

Ez azért van, mert a pénzügyi “közvetítőknek”, (mint például a SWIFT), tilos szolgáltatásokat nyújtani az országnak. Tudom ez itt nekünk Magyarországon furcsának hathat uniós állampolgárként, de egy iráni vállalkozás lazán tönkre mehet, ha nem tudja beszerezni – mondjuk a feldolgozáshoz szükséges – termékeket, alapanyagokat. Emellett a szankciók az inflációnak sem tettek túl sok jót az országban.

Az ún. kripto rialt már tavaly tervbe vették, miután Irán – a szankciók feloldása kapcsán – megvizsgálta a kriptopénzekben rejlő lehetőségeket.

Közvetlenül azután, hogy a szankciók második fázisa tavaly novemberben hatályba lépett, az iráni központi bank képviseletben, Abdolnasser Hemmtai bejelentette, hogy már dolgoznak a SWIFT alternatíváján.

Egy héttel később Irán és Oroszország egy blokklánc együttműködési megállapodást kötött.

Oroszország előtt nem ismeretlen az ilyen jellegű együttműködés (lásd még: Petro), hiszen ő is volt már jó párszor a kereskedelmi szankciók elszenvedője.

Az állam által támogatott kriptopénzhez kezdetben csak a kereskedelmi bankok férhetnek hozzá és csak a második fázisban tudják majd használni természetes személyek a kriptopénzt.

Irán egyelőre nem tervezi, hogy az export/import területén fizetőeszköz lehessen az állami kriptopénz, de a lépés lehetővé teszi, hogy Irán csatlakozzon egy olyan nemzetközi fizetési rendszerhez, amely a jövőben majd a blokklánc technológián alapul.

Érdekes, de emellett a Bitcoin, mint fizetőeszköz, még mindig nem engedélyezett és korlátozások vannak a természetes személyek birtokában tartható kriptopénzek mennyiségére is, ugyanakkor például az ICO-k engedélyezve vannak, ahogy a kripto tőzsdék és a bányászat is.

Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu