Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
10
jún

A 3. fél doktrináról.

Most, hogy az LTC 125 dolláron áll a piaci kapitalizáció 4. helyén, fordítsuk figyelmünket a jogértelmezési kérdések felé.

A digitalcash annak idején az elsők között (ha nem elsőként?) írt az ún. Howey tesztről a tokenek esetleges értékpapírjogi megítélése kapcsán.

Tehát – értelemszerűen – nem elsőként rendelkezett az információval, hiszen azt minden valamirevaló joghallgató ismerheti, aki jelen volt egy valamirevaló pénzügyi jog órán (nevet), de elsőként illesztette be nyilvánosan a kriptos koordináta rendszerbe, abba a koordináta rendszerbe, ahol az ilyen információkért, – kevés kivételtől eltekintve – bizony fizetni kell.

Ma egy – reményeink szerint – hasonlóan érdekes jogi témát, jogkérdést veszönk górcső alá. Ez nem más, mint az ún. 3. fél doktrina, amit harmadik feles doktrinaként is szoktak citálni.

Ennek a közelgő Facebook-os Globalcoin ad aktualitást.

Az a Globalcoin, ami egyfelől – véleményem szerint – a legnagyobb fenyegetés a kriptos szcénára, mert, – ahogy ezt a Fintechshow-n is elmondtam – a Globalcoin (fel)használóit nem az fogja érdekelni, hogy hogyan működik, hanem az, hogy működik, gyors és olcsó, széles körben elfogadott.

Az, hogy ezzel tökéletesen lehet adatot gyűjteni a pénzügyi tranzakcióikról, amit aztán keményen lehet adóztatni is, nem feltétlen fog eljutni a tudatukig, ha jó lesz a marketing. Az meg sejthető, hogy nem lesz gyenge.

Ugyanakkor nem eltagadható a másik oldal sem, hogy az AML és KYC kapcsán hasznára lehet a kriptos vállalkozásoknak is a Facebook féle coin, mert talán rendezhet jó néhány azonosítási kérdést, hiszen a FB milliárdos felhasználói bázisa is szűkülni fog egy tényleges azonosítással, azaz vélhetően ki lesznek szűrve a fake acc.-ok.

Emellett nyilván edukációs vonzata is lesz a FB coinnak a kriptopénzek tekintetében. Valószínűleg nem fognak annyira idegenkedni a népek a kriptopénzek kapcsán. “Aha, tudom, olyan, mint a Globalcoin”, mondják majd (nevet).

Ami minket viszont jobban érdekel, az a korábban említett harmadik fél doktrína az adatvédelem kapcsán.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1976-ban akként határozta meg az úgynevezett „harmadik fél doktrínáját”, hogy a 3. felet igénybevevő személyek mérsékelt várakozással rendelkezhetnek csak az adatvédelem kapcsán, amikor tudatosan megosztják a személyes információkat egy harmadik féllel, például a banki tranzakciókban.

A doktrínát az Egyesült Államok v. Miller nevű – bank titoktartási törvényt (Bank Secracy Act) vitató – ügyben hozták létre.

Az ügyet most nem ismertetem, bár whiskey-vel kapcsolatos  és érdekessége, hogy pont az amerikai Alkotmány 4. kiegészítésének megsértését hivatkozták benne.

(A 4. kiegészítést ugye sokan azért ismerik, mert ez alapján hivatkozzák, hogy az amerikai autósokat nem állíthatja meg a rendőr rutin közúti ellenőrzésre hivatkozva, bár annak nincsen alkotmányos akadálya, hogy a szabálysértésen ért vagy azzal gyanúsítható autóst megállítson a rendőr.)

Esetünkben a polgárok személye, tulajdona és személyes adatainak védelme az érdekes.

A “Millerben” a bíróság megállapította, hogy a bank által vezetett pénzügyi nyilvántartások kapcsán nem lehet elvárni a magánélet védelmét, mivel „a negyedik módosítás nem tiltja meg a harmadik fél számára feltárt információk megszerzését.”

A 3. feles számlapénznek bizony megvannak a maga veszélyei, ahogy azt Nick Szabo is megfogalmazta: “A megbízható harmadik személyek – ironikus módon – biztonsági lyukak is. Adatvédelmi a szempontból is.

A Facebook coin kapcsán tehát még sok a nem tisztázott kérdés, de a digitálsi adatvédelem kapcsán az egyik legfőbb az biztosan az lesz, hogy hogyan és miként érinti a 3. fél doktrinát és mögötte az Ügyfelek jogát a digitális magánélet védelme kapcsán?

Azt ugyanis lehet tudni, hogy hogyan vélekedik a Facebook (egyik) ügyvédje a magánélet védelméről az FB-n publikált tartalmak kapcsán. Szerinte ha az FB-n publikálok valamit, akkor nem támaszthatok ésszerű elvárásokat a magánélet védelme kapcsán és e téren az ítélkezési gyakorlat is egyértelmű szerinte.

Ellenben nem ennyire egyértelmű – véleményem szerint – a személyes pénzügyi információk kapcsán.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu