Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapEgyébA DisrupTor műveletről.
10
okt

A DisrupTor műveletről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

A 2019-es DDW (DeepDotWeb) után itt egy másik szép eredmény a kiberbűnüldözés világából: a DisrupTor művelet (Operation DisrupTor).

Mint ismeretes 2019. májusában pénzmosás miatt emeltek vádat a DeepDotWeb („DDW”) néven ismert webhely üzemeltetői ellen.

A vád szerint a DDW átjáróként szolgált az ún. darknet piacterekhez, ahol illegális termékeket és szolgáltatásokat lehetett elérni. Ezek közé tartozik a fentanil, heroin, a kristálymeth, a lőfegyverek, rosszindulatú/kártevő szoftverek/vírusok, hacker eszközök, az ellopott hitelkártya-információk, stb.

A DDW tulajdonosai állítólag “referálási bónusz” (jog)címen kapták meg a felhasználóktól a BTC tárcájukba a kifizetéseket.

A DDW üzemeltetői úgy próbálták meg a tetemes summát (15 millió dollár) tisztára mosni, hogy egyfelől “megkeverték” a BTC-ket valamelyik coinjoint szolgáltatónál, másfelől pedig fantomcégeket hoztak létre, hogy aztán a céges bankszámlára történhessenek átutalások.

A DDW olyan darknetes piacterekre “továbbította” az érdeklődőket, mint az AlphaBay, az Agora Market, az Abraxas Market, az Dream Market, a Valhalla Market, Hansa Market, TradeRoute Market, Dr. D’s, Wall Street Market és a Tochka Piac.

Most pedig idén szeptemberben az amerikai Igazságügyi Minisztérium az Europollal együtt jelentette be az ún. DisrupTor művelet eredményeit.

A művelet célja a darknetes opioid kereskedelem részleges felszámolása volt. A kiterjedt nemzetközi művelet 9 hónapig tartott az Egyesült Államokban és Európában.

A nyomozóhatóságok pontosan az előzőekben említett DDW műveletben azonosították be a dark webes kábítószer-kereskedőket, hogy aztán a DisrupTor műveletben csapjanak le rájuk.

A DisrupTor akció keretében 179 sötét webes kábítószer-kereskedőt és egyéb bűnözőket tartóztattak le, akik tiltott áruk és szolgáltatások több tízezrének értékesítését végezték az Egyesült Államokban és Európában.

A művelet több mint 6,5 millió dollár lefoglalását eredményezte készpénzben és kriptopénzben egyaránt, valamint lefoglaltak körülbelül 500 kilogramm kábítószert (fentanilt, oxikodont, hidrokodont, metamfetamint, heroint, kokaint, ecstasyt, MDMA-t és addiktív anyagokat tartalmazó gyógyszereket) világszerte, ebből csak az U.S.A.-ban 274 kilogrammot.

A DisrupTor művelet 121 letartóztatáshoz vezetett az Egyesült Államokban, (köztük 2 Kanadában történt az Egyesült Államok kérésére), 42 Németországban, 8 Hollandiában, 4 az Egyesült Királyságban, 3 Ausztriában és 1 Svédországban. Magyar vonatkozásról nem tudunk még.

Begyűjtöttek továbbá 63 lőfegyvert is és persze számos vizsgálat van még mindig folyamatban van a sötét webfiókok mögött álló személyek azonosítására.

A DisrupTor művelet bár kétségkívül csak a jéghegy csúcsa, de azért szemlélteti a nemzetközi partnerségek erejét az online bűnözői körök felszámolása kapcsán.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu