Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDLT6 rövid kérdés Chaumhoz.
20
dec

6 rövid kérdés Chaumhoz.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Aki követi a DC-t, az tudja, hogy oldalunk névadója előtt mindig is tiszteletet tanúsítottunk és szívesen adtunk hírt tevékenységéről, mint a kibertér jeles úttörőjéről.

Most 6 kérdést és választ osztunk meg Olvasóinkkal, amit a CT tett fel Chaumnak.

Ő ugye az Elixxir, a Praxxis és a XX hálózat alapítója (is), akinek több évtizedes kutatása jelentősen hozzájárult a múltban (és talán most is) a kriptográfia és a magánélet védelmének eredményeihez.

David Chaum az XX hálózat megalkotója és alapítója, amely (saját elmondásuk szerint) az első fogyasztói léptékű, kvantum-kész online platform, olyan ami lehetővé teszi az értékek közlését és cseréjét az úgynevezett „metaadatok” felfedése nélkül. David úttörő a kriptográfia és a magánélet-megőrző technológiák terén, és széles körben elismert az elektronikus készpénz “feltalálójaként”. A kriptográfiai „vault rendszerekkel” kapcsolatos munkája tartalmazza az első javaslatot egy blokklánc protokollra, amely egy kivételével minden elemet tartalmaz, amelyet 26 évvel később a Bitcoin fehér könyve részletezett.

David cége, a DigiCash 1995-ben áttörő kriptográfiai vak-aláírási protokollt vezetett be, hogy létrehozza a világ első anonim digitális valutáját, az eCash-t.

1 – Ön szerint mi lesz a legnagyobb trend a blokkláncban a következő 12 hónapban?

Jelenleg a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) nagyon divatosak. De azt hiszem, a következő 12 hónapban látni fogjuk, hogy az emberek végre felfogják, mi is az igazi decentralizáció. Amikor az emberek rájönnek, hogy helyet foglalhatnak az asztalnál, hogy birtokolhatnak egy entitást és részt vehetnek annak irányításában, akkor sok új innovációt és tömeges elfogadást fogunk látni a blokklánc szektorban.

Az emberek kezdik felismerni, hogy az elmúlt öt évben mennyi kockázatitőke-pénz került az iparágba, és elfordulnak majd ezektől a hamis prófétákról.

2 – Melyik a blokklánc leginnovatívabb használati esete, amit valaha is láttál? Nem a legsikeresebbet értjük most ez alatt.

Satoshi elképzelése az, vagyis a gazdasági tevékenységben való részvétel joga és képessége . A pénz a szabadság és a demokrácia ösztönzéséhez van kötve azáltal, hogy biztosítsa azt, hogy a politikai szabadságjogokat soha ne fojtsák el, és hogy azokat gazdaságilag támogatni lehessen.

3 – Melyek az öt legjobb kriptográfiai Twitter hírcsatorna, amelyeket nem tud nélkülözni, és miért?

A @Defi_Dad az egyik kedvenc új hírfolyamom, amelybe nemrégiben belekerültem. Nagyon éleslátó. Ő egy nagyon kiegyensúlyozott ember ebben a térben, amely köztudottan tele van szemfényvesztőkkel.

@rogerkver egy látnok, aki nem kap(ott) elég elismerést az embereknek nyújtott segítéséért. Ő is egy óriási oka annak, hogy eddig eljutottunk és itt tartunk a tömeges kripto elfogadás felé vezető úton.

@snowden olyan valaki, aki minden adandó alkalommal igazat mond a hatalomnak. Nem fél kimondani a véleményét.

@danheld éles, egy ütemet sem hagy ki. Mindenkinek követnie kell őt – zseniális elme.

@laurashin a kripto pulzusán tartja az ujját, ő a kriptográfia Barbara Walters-e.

4 – Sorolja fel kedvenc sportcsapatait, és válassza ki a legemlékezetesebb pillanatot velük kapcsolatban. Ha nem sportrajongó, válasszon néhány filmet és egy pillanatot!

2001: Űrodüsszeia utolsó fejezete: elég volt ahhoz, hogy aggódjak a digitális jövő miatt. Már akkor láttam, amikor megjelent, és nyilvánvalóan nagy hatással volt.

5 — Milyen volt a középiskolában?

Ummm… Sok időt töltöttem a UCLA-n. Az az igazság, hogy úgy döntöttem, hogy a UCLA-n töltök időt ahelyett, hogy középiskolába járnék. A 60-as évek voltak, és még mindig megvolt a szabadságunk az ehhez hasonló dolgokra.

6 – Mi az, ami feldühíti… és mi történik, ha mérges lesz?

Azok az emberek, akik nem veszik észre, hogy a demokrácia nem adott (magától értetődő). Társadalmunk egészsége nem adott és nem magától értetődő.

Dühít, hogy nem elég ember aggódik a minket fenyegető veszélyek esetleges rossz következményei miatt (Szerkesztő: lásd még szabadságjogok brutális elvonása az állampolgároktól pandémia alatt világszerte). Ebben a valóságban élünk, ahol nyilvánvalóan manipulálják az információkat és a médiát, és olyan elrontott eredményekre/következményekre jutunk, amire egyikünk sem vágyik, mert a közös józan eszünk elveszik a keveredésben.

Végezetül egy kívánság a blokklánc közösségnek Öntől:

Vége. Minden globális és decentralizált. A kormányoknak, a vállalatoknak fel kell zárkózniuk, de ez már megtörtént. Globális közösség vagyunk. A kormányok úgy gondolják, hogy a blokklánc és a kriptográfia kérdéses – nem az. Ez a jövő. Megérkezett. Kész.

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu