Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBitcoinTisztul a Bitcoin, hullik a férgese…
31
aug

Tisztul a Bitcoin, hullik a férgese…

A bűnözők lassan, de biztosan kezdenek elpártolni a Bitcointól a bűnözői tevékenységeik kapcsán. Ez az irányváltás olyan más digitális devizák irányába folyik, amelyeket a  nyomozó hatóságok nehezebben tudnak nyomon követni.

Shone Anstey, a Blockchain Intelligence Group társalapítójának és elnökének becslése szerint a digitális devizákkal elkövetett illegális tranzakcióik száma tavaly még 50%-ban Bitcoinban történt, de ez a szám – hála Istennek – ma már csak 20%.

 ” Sőt! Most már lényegesen kevesebb ennél is,” nyilatkozata CNBC-nek a hónap elején, megjegyezve, azt is, hogy ezenközben a digitális devizák körében létrejött tranzakciók száma globálisan nőtt.

Az Egyesült Államok egyik  belbiztonsági tisztviselője – névtelenül  –  arról nyilatkozott a CNBC-nek, hogy a bűnözői körök kezdik felismerni, hogy a Bitcoin (a lekövethetősége miatt) legalább annyira hátrányos a tevékenységeik kapcsán, mint amennyire előnyös, annak magas ára miatt. Éppen ezért kezdenek inkább a Monero és az Ethereum felé fordulni.

(Csak Ethereumban, illetve Ethereumra az eddigi évben már 225 millió dollár értékben követtek el bűncselekményeket sajnálatos módon)

Mint ismeretes ez év július 20-án – operatív munka eredményeként – ”lekapcsolták” a 2 legnagyobb dark web-es piacot az AlphaBay-t és a Hansa-t, ahol „gond nélkül” lehett mondjuk drogot vagy hamis okmányokat és fegyvereket is vásárolni.

Az AlphaBay-nek egyébként közel 1 billió dolláros forgalma volt a 2014-es létrejötte óta, amit főleg Bitcoinban, Ethereumban és Monero-ban bonyolított.

Nem sokkal később mi is hírt adtunk arról, amikor letartóztatták a BTC-e.com „üzemeltetőjét” Alexander Vinniket. A károsultak azóta is várják a fejleményeket és úgy tűnik, hogy még jó darabig bottal üthetik a digitális devizáik nyomát.

digitalcash.hu szerkesztőség azok közé tartozik, akik örülnek a Bitcoin „tisztulásáról” szóló híreknek. Nyilván nem mindenkinek jó hír ez és vannak és lesznek is olyanok, akik pont a fenti nyomon követhetőség miatt (amiről mi is írtunk már korábban  egyéb digitális devizák (pl: Monero felé fordulnak).

Mi, a magunk részéről semmi rosszat nem látunk ebben, hiszen a digitális devizák piaca hatalmas, mindenki megtalálja a neki szimpatikus szereplőt.

Nyilvánvalóan a Monero is egy piaci igényre reflektál (ahogy a Pirate Bay is), ami meg is látszik a Monero árfolyamán.

Szerkesztőségünk azonban azoknak a táborát erősíti, akinek az az érdeke, hogy azok a digitális devizák (pl: Bitcoin) erősödjenek meg és váljanak teljesen biztonságos befektetési eszközökké, amikben a mi elgondolásunk szerint a nagy pénz (intézményi befektetők, ETF-ek is meg fogják látni majd a lehetőséget.

(Ha szabad egy ilyen példát hoznunk – bár mi magunk még nem éltünk vele – de van ugye a Viagra, meg vannak ez egyéb „versenytársai”, amelyek olcsóbbak. A piacról meg mindenki azt választja, ami neki a legjobban megfelelő.)

Mi úgy gondoljuk, hogy ha valaki nem illegális tevékenységet kíván megvalósítani, csupán csak „mezei” befektető, akkor neki nem kell tartania a nyomozóhatóságok „munkájától”.

Éppen ellenkezőleg. Örülnie kell minden olyan hírnek, ami afelé mutat, hogy a Bitcoin, Ethereum, stb. és egyéb digitális devizák minél előbb lesznek 100%-ban elfogadott, biztonságos és elterjedt (népszerű) fizetési és befektetési eszközök.

Minél szélesebb körben terjednek el, annál jobban fognak rámozdulni az intézményi oldalról és indítanak meg egy szép felfutást az áraikban.

Senki nem akar olyan szerződéseket kötni (Ethereum), ami a jobbik esetben mondjuk „takart” és tömegesen hívhatja fel az adóhatóság figyelmét az alapügyletre. Senki nem akar olyan pénzt használni (Bitcoin), ami szervezett bűnözői körökhöz köthető, ezért a nyomozóhatóság kiemelt látókörében van.

Ráadásul szükség sincsen arra, hogy akár a Bitcoin, akár az Etherum, stb. beálljon a „sötét” oldalra, hiszen pl. a napi Bitcoin tranzakciók átlagos száma a tavaly augusztusi 206 ezerről idén augusztusra 226 000-re emelkedett a Blockchain adatai szerint.  A Bitcoin napi kereskedelmi volumene az elmúlt évben szintén gyorsan nőtt, a tavaly augusztusi 86,7 millió dollár helyett már átlagosan 2 milliárd dollárnál tartunk a CoinMarketCap adatai szerint:

Véleményünk szerint mind a Bitcoinban, mind az Ethereumban meg van az a potenciál a növekedéshez, amihez tökéletesen szükségtelen bármiféle takart cselekmény/bűncselekmény elkövetése, pláne nem szükséges s szervezett bűnözői körökkel való kompromittálódás (Monero?)

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a Monero rossz pénz és rossz rendszer lenne, csupán csak azt, hogy nem „minden áron” szeretnénk látni a Bitcoin és az Ethereum árfolyamának emelkedését.

Pláne úgy, hogy nekünk úgy tűnik, hogy ehhez az emelkedéshez, vagyis ahhoz a piachoz ahova a BTC és az ETH „tartozni akar” semmit nem tudna „érdemben” hozzátenni a „sötét” oldal.

Fotó: 123RF

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO: 358a3bac054b9c91dfaf6f5b3a57cd43d92e4d8056127201a64067e55eff0607

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu