Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapICOAz oroszországi ICO befektetésekről.
25
jan

Az oroszországi ICO befektetésekről.

  • Szerző
    dr. Varsányi Károly
  • Kommentek
    0 Komment
  • Kategória

Az ICO-k által kibocsátott tokenek jogi megítéléséről írtunk már korábban.

Ma nézzük meg, hogy mi történik ICO fronton Oroszországban.

Az oroszországi startupokban 2017-ben a digitális deviza/token befektetések a 10-szeresükre nőttek.  Több mint 100 ilyen kripto-pénz/token projektet indítottak az országban.

Oroszországban (szerkesztő megjegyzése: máshol is) az új gazdasági társaságok sokkal nehezebben tudnak tőkéhez jutni az ún. hagyományos csatornákon keresztül, mivel a bankok ott sem nagyon hajlandók finanszírozni a magas kockázatú projekteket. A bankok gyakran jelentős hitelbiztosítást (azaz biztosítékot) igényelnek a hitelnyújtáshoz. 

A kockázati tőke-befektetők ugyan adnának pénzt a vállalkozások számára, de  azok számára kedvezőtlen feltételekkel.  Nem csoda hát, ha a fentiek, valamint a kripto devizák növekvő népszerűsége az oroszországi startupokat az ICO-k felé tolják.  Ezekkel ugyanis, ahogy korábban írtunk róla sokkal könnyebb az áhított tőkét megszereznie a vállalkozásoknak. Pláne úgy, hogy a terület nagyjából véve jelenleg szabályozatlan, még ha ez várhatóan már nem sokáig marad így. 

Oroszországban a múlt évben több mint 100 kripto alapú projektet indítottak el, míg ez a szám 2016-ban csak 20 volt nyilatkozta az Izvesztyia-nak, Oleg Ivanov a CryptoBazar alapítója.  A szakértők szerint a szabályozás hiánya rejlik a dinamikus növekedés mögött. Ez egyszerre katalizálja az ICO-kat és hagyja jogi védelem nélkül az oda befektetőket. Az oroszországi kripto befektetések 2017-ben elérték a 200 millió dollárt, ami már egy szemmel látható összeg.  Úgy becsülik, hogy az oroszok minden ötödik ICO-ban benne vannak valamilyen formában. 

(Szerkesztő megjegyzése: ezt megerősíti a személyes megfigyelésünk is.) 

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint Oroszország az Egyesült Államok és Kína mögött van rögtön az ICO kibocsátásokat tekintve, mindösszesen 310 millió dollárral az eddigi token értékesítéseken keresztül.

Az orosz fejlesztők az elmúlt négy év során begyűjtötték az ICO-val begyűjthető pénzek 11%-át, cca. 260 millió dollárt.  Nem csoda tehát, ha az orosz politikai élet bizonyos szereplői bíztatják az orosz Jegybankot az ún. japán út követésére (azaz, hogy a bitcoinnal szabadon lehessen a szerződő feleknek egymás felé fizetni) és a megengedő ICO szabályozásra. 

Az említésre méltó projektek közé tartozik a MobileGo  (53 millió dollár), az Orosz Bányászati ​​Társaság (45 millió dollár) és a SONM (42 millió dollár).

Ami az ilyen kripto alapú finanszírozásnál valóban kiemelkedő az az átlagos megtérülési ráta. Ez a CryptoBazar által közzétett adatok szerint egyes sikeres ICO-projektekben akár a 30 000% -ot is elérheti (lásd még: az alábbi ábra)

Jól olvastátok: 30.000%. Erre már azért Lőrinc barát is csettint a nyelvével… 

Ez a kiemelkedő nyereségesség a kripto devizák növekvő népszerűségének és a növekvő népszerűség által hajtott áremelkedésnek köszönhető. Ha azt vesszük, hogy az elmúlt 4 során az egyes oroszországi vállalkozások a különböző ICO projektben átlagosan 2 millió dollár tőkét tudtak bevonni, akkor ez a mutató 2017-ben már 22,6 millió dollárra ugrott. 

Azért ezek a magas megtérülési ráták abszolút nem garantáltak. A rosszul felépített ICO-k bizony negatív számokat is eredményezhetnek. Éppen ezért az ICO-k még nem fogják tudni teljesen helyettesíteni az ún. IPO-kat (azaz a részvények első nyilvános értékesítését) nyilatkozta az Izvesztyia-nak Dimitrij Lazarichev a Wirex kripto bank alapítója  Az ICO-ra vonatkozó szabályozás hiánya kedvezőbb helyzetbe hozza az ICO-val tőkét bevonókat, mint magukat az ICO-ba befektetőket, figyelmeztetnek a szakértők.

(Szerkesztő megjegyzése: ugyanerre figyelmeztet már régóta a blokklánc jogász is. ) 

Az adózás kérdésének tisztázása is várat még magára a szabályozó hatóságoktól.  

(Szerkesztő megjegyzése: a helyzet itthon is ugyanez. )

Az oroszországi ICO szabályozás részletei már szivárognak, és ha valóban ebben a formában fogadja  majd el a törvényhozás, akkor Oroszország korlátozni fogja  az ICO-n keresztül gyűjthető tőke mennyiségét.

Egyébként a digitális devizákra vonatkozóan nem rossz a helyzet Oroszországban.

Egy nemrégiben készült tanulmány (melyben 1600 ember vett részt idén januárban) szerint az oroszok több mint fele hallott már a bitcoinról. Más kérdés azonban, hogy csak a válaszadók 8% -a lenne hajlandó a fizetése egy részét kriptoban felvenni. 

Érdekesség, hogy a válaszadók átlagosan 12507 dollárra várják a bitcoin árfolyamát idén március 1-jére. 

(Szerkesztő megjegyzése: ez azért távolról sem egy merész jóslat vagy legalábbis nem akkora mint, amikor mi tavaly májusban megírtuk, hogy a BTC 10.000 dollárig nem drága, majd tavaly augusztusban 4400 dollárnál fogadtunk is rá és nyertünk bár a fogadási összeget azóta sem adták át.) 

 Forrás: itt.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu