Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapDigitális fizetőeszközökNéhány mondatban az ERC20 tokenekről és az ún. Howey tesztről.
23
jan

Néhány mondatban az ERC20 tokenekről és az ún. Howey tesztről.

Egy korábbi írásunkban tisztáztuk, hogy “a Digitális/Programozható gazdaságról szóló törvényben a tokeneknek külön fejezetet kell szentelni majd.” Ezen véleményünk azóta sem változott, mert a tokenekben megtestesülő jogosultságot nem ismeri a hatályos értékpapír és kötelmi jogunk sem. Még az Amerikai Egyesült Államokban sem egyértelmű e téren a helyzet. Az ún. Howey teszt lefuttatása kell ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy ezek az ICO-k és tokenek jogilag nézve befektetési szerződésnek (magyarul: befektetésnek) minősülnek-e?

Meg kell hozzá vizsgálni a white paper-t, a road map-et, a nyilvánossá tett kódokat (nyílt forráskód), a fejlesztőknél „maradó” tokenek számát és még egy sor egyéb dolgot is

Ha nem felel meg a token ugyanis ezen a teszten, akkor egy ilyen token jogi értelemben besorolható mondjuk a franchise (tehát egy olyan együttműködési megállapodás, amelynek során a franchise-átadó (franchisor) egy értékkel bíró brand valamint szintén értékkel bíró  a brandhez tartozó, üzletviteli tapasztalatot/használati jogot ad át, míg a franchise-átvevő (franchisee) pedig díj fizetésére köteles) esetleg a hasznosítási vagy licensz szerződések közé is.

Láthatjuk tehát, hogy nagyon nem mindegy sem jogi, sem más értelemben, hogy minek minősülnek ezek a tokenek. Már csak a rájuk vonatkozó szabályok és azok mennyisége miatt sem.

A Howey teszt

A Howey teszt egyébként 4 elemből áll és az érdeklődő közönség talán nálunk olvashat róla először magyarul.

A négy elem a következő:

  1. pénzmozgással jár-e a befektetés, azaz történik-e pénzbeli hozzájárulás (a pénzt ilyenkor már nem csak az ún. fiat értelemben  kell érteni, pláne nem a digitális devizák korában)?
  2. várható-e ebből a befektetésből valamilyen profit?
  1. közös vállalkozásról beszélünk-e a befektetés kapcsán a befektetést kínáló és a befektető közötti kapcsolatban?
  1. a profit vagy annak egy része a befektetést kínáló/promotáló vagy egy ún. 3. személy/társaság munkájából/tevékenységéből fakad-e?

 

Ha a fentieknek megfelel az ICO keretében kibocsátott token, akkor az már az amerikai értékpapír jog hatálya és szabályozása alá kell, hogy essen.

Ugyanígy fontos lenne, hogy Magyarországon is elinduljon az ez irányú szabályozás, hiszen ha semmi más nem is, de az ilyen típusú tőkebefektetés/tőkebevonás bizony szabályozásért kiállt, már csak a jellegénél fogva is.

Ez tehát egy olyan terület az adózás mellett, ahol digitalcash.hu teljes mellszélességgel szabályozást sürget.

Az ERC20 token jelentése

Most pedig térjünk át posztunk másik témájára, ami az ún. ERC20 tokenek.

A tokenekről már ejtettünk szót korábban jogi szempontból. 

A tokenek általában ugye blokklánc alapon kerülnek kibocsátásra az Ethereum vagy akár a NEO platformon/ökoszisztémában és digitális eszközöknek/vagyoni értékű jogoknak feleltethetőek meg. 

Ezek a tokenek tehát felfoghatóak olyan blokklánc eszközöknek, vagyoni értékű jogoknak is, amelyek nevükből adódóan valamilyen vagyoni értékkel bíró jogosultságot/követelést testesítenek meg azaz értékesek, küldhetőek és fogadhatók, mint bármely más digitális deviza, de azoknál azért jóval többek. Ezért is lenne szükséges számukra a szabályozás, ahogy azt fentebb már megírtuk.

A tokeneknél ugye alapból vannak a tradicionális asset alapúak (pl: arany vagy ingatlan tulajdont megtestesítőek) mellett olyanok, ahol

  • rendelkezned kell magával a tokennel, hogy igénybe vehesd a mögötte lévő digitális szolgáltatást (tehát el kell „költened azt”)
  • és vannak olyanok, ahol nem a token által kapott szolgáltatás a lényeg, hanem a token által vehetsz részt lényegében a decentralizált hálózat „munkájában”/működtetésében. (Ami így önmagában már egy új entitás.) (Lásd még: DAO vagy az Augur). 

Ilyen szempontból tehát részvényesnek vagy tekinthető. 

Emellett vannak persze vegyes tokenek is, amik a fentiek 2 jellemzőt egyesítik  (pl: Dash).

Amikor az Ethereum átáll majd a Proof of Work rendszerről a Proof of Stake-re, akkor már egy ilyen vegyes rendszer lesz, mert az ether ettől függetlenül továbbra is kelleni fog az Ethereum Virtual Machine-hoz, de már pénzt is fog tudni keresni az, aki a tranzakciók hitelesítését elvégzi. (A Proof of Stake jelentése a hivatkozott cikkünkben megtalálható.)

“Ethereum Request for Comments”

A jobb megértés végett vegyük a közismert példát a tokenek és decentralizált alkalmazások (d.app-ok) világából:

Ha veszel egy buszjegyet a buszon és hátoldalán van egy voucher ami 1 db. ingyen almás pitére jogosít a McDonald-ban, akkor, ha elmész beváltani a Mekibe ezt a vouchert, a buszjegyed volt a token, amivel értéket kaptál, a busz volt maga a decentralizált app. és a pénz, amivel megvetted a buszjegyet/tokent volt az ether. 

Az ERC20 token kifejezéssel főleg a különböző az ICO kibocsátások kapcsán találkozhattak eddig az olvasók, adott esetben úgy, hogy nem igazán tudták, hogy mit is takar ez a kifejezés. Ezek azok a tokenek amik az Ethereum platformon lettek „létrehozva”.

Az “ERC” jelentése az “Ethereum Request for Comments”, vagyis ez egy hivatalos protokoll, ami az Ethereum hálózat fejlesztését célozza. A szám ennek a javaslatnak (proposal) a száma, azaz a 20. javaslat.

Az ERC20 valójában egy olyan szabvány, amelynek az Ethereum hálózaton lévő összes tokennek meg kell felelnie, azaz így szabványosították a követelményeket a tokenek számára a hálózaton/platformon.

(Szerkesztő megjegyzése: 6 fő követelmény van a tokenek kapcsán, a fejlesztőknek tehát ezeknek kell megfelelniük, ahhoz hogy aztán „univerzálisan” lehessen használni azokat pl. a walletek, tőzsdék, stb.-k keretein belül.)

Az ERC20 tokenek Ethereum címek között az Ethereum hálózatán mozognak az Ethereum tranzakciókkal.

Egy példa

Nézzük meg mondjuk ezt a tranzakciót:

Elsőre csak egy üres tranzakciónak tűnik hiszen az értéknél (value) 0 szerepel, de ha figyelmesebben megnézzük, akkor látjuk hogy itt bizony OmiseGo tokenek (2.77 OMG) lettek átmozgatva az egyik címről a másikra és a cím is egy OmiseGo smart contract cím ( “Contract 0x…..”)

Természetesen a tranzakció nem ingyenes, azaz a hálózat „használatáért” fizetned kell valamennyi díjat, ahogy ezt itt olvashatjátok is:

Ahhoz, hogy ilyen ERC20 megfelelőségű tokeneket „tároljál” nagy valószínűség szerint szükséged lesz egy ERC 20 kompatibilis pénztárcára is

Nem fog ártani egy két megbízható tőzsde sem, ha ráadásként még kereskedni is szeretnél velük.

Néhányat felsorolunk a pénztárcák közül az érdeklődőknek: MyEtherWalletMetaMaskMist (Desktop) Parity (Desktop) imToken (iPhone) imToken (Android).

Hozunk 2 – állítólag – megbízható tőzsdét is példának Etherdelta és az IDEX, ha valaki kereskedni vágyna a tokenjeivel.

(Azért írtam, hogy állítólag megbízható, mert én magam nem használom őket, de úgy tűnik, hogy mások viszont igen, általános megelégedéssel).

Végezetül amennyiben érdekelnek az ERC 20 tokenek és a velük kapcsolatos információk, hadd ajánljuk figyelmedbe a következő oldalt  ahol az ilyen tokenekkel kapcsolatos fontosabb információkat tekinthetitek át.

Ha pedig jogi kérdésed van, akár az adózás kapcsán, akár más jogi vonatkozásban, akkor írjál nekünk és ha lesz rá időnk, akkor válaszolunk rá.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b

MONERO:
4JUdGzvrMFDWrUUwY3toJATSeNwjn54LkCnKBPRzDuhzi5vSepHfUckJNxRL2gjkNrSqtCoRUrEDAgRwsQvVCjZbS5foPzvtm4KSB2MmoP

Címkék:

dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu