Digitalcash.hu
  • Telefonszámunk:
  • Címünk
    Budapest, Hungary
  • Munkaidőnk:
    Hétfő - Péntek 9.00 - 17.00

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq
KezdőlapBankrendszerLehet, hogy Anglia lecsúszik a kripto piacról?
30
máj

Lehet, hogy Anglia lecsúszik a kripto piacról?

Korábban írtunk arról, hogy az Egyesült Királyságban viszonylag nagy népszerűségnek örvendenek a különböző kripto pénzek, akár befektetetési, akár fizetési opció formájában.

A mai cikkünkben erre a pozitív hozzáállásra vetül egy kis árnyék, de talán már látszik a fény annak a bizonyos alagútnak a végén. Jöjjön az egyik kedvenc városom, vagyis a sült hal, Tom Jones, délutáni tea, rossz kaja, még rosszabb idő, „ki…tt” Mary Poppins… London.

London évszázadok óta élvezi a globális pénzügyi központ státuszát, és évtizedek óta úttörő szerepet tölt be a vadonatúj kereskedési lehetőségek kifejlesztése terén.

Egyesek azonban attól tartanak, hogy most veszélyben van ez a pozíció, a jelenlegi legforróbb feltörekvő eszközosztály a kripto pénzek kapcsán. Ennek egyik fő oka a nagy bankok dominanciája az Egyesült Királyság gazdaságában.

Annak ellenére, hogy a Királyság virágzó fintech startupok színtere, és egyúttal stabil kereskedelmi ökoszisztéma is, – így pénzügyileg vezető szerepet játszik a hagyományos (fiat) pénznemek piacán -, mégis úgy tűnik, hogy London le fog maradni az az intézményi befektetők kripto finanszírozásáról.

Az olyan helyek, mint Tokió, Chicago, New York és San Francisco ugyanis előrébb járnak a kripto pénzekkel kapcsolatos lehetőségek kiaknázásában és ezek a helyszínek is vezető szerepet töltenek be a szabályozott platformok, az OTC és fedezeti alapok, valamint a tőzsdén kereskedett származékos termékek, például a határidős ügyletek tekintetében.

Sokan a pénzügyi és kripto iparágban úgy vélik, ez a lemaradás főleg a bankok pénzügyek területén meglévő túlméretezett befolyása miatt lesz. “A bankok szokatlanul szigorúak a kripto pénzekkel kapcsolatban” – mondta Max Boonen, egy korábbi Goldman Sachs kereskedő, jelenleg a B2C2 londoni kripto vállalkozás vezetője. “Szinte lehetetlen számlát nyitni a kriptos vállalkozásoknak az Egyesült Királyságban.  

(Szerkesztő megjegyzése: erről mi magunk is írtunk korábban.)

A probléma az, hogy az Egyesült Királyságban a bankok a pénzmosás elleni szabályok kapcsán úgy döntöttek, hogy a konzervatívabb felfogást képviselik . 

David Mercer, az LMAX vezetője, akinek a cége bír az FCA szabályozott deviza kereskedésekre vonatkozó engedélyével és a cég maga is egy ilyen jellegű vállalkozást visz, a következőeket mondta el: “London nagyon bankvezérelt, és úgy látjuk, hogy későn alkalmazkodik.”

Ő arra számít, hogy az Egyesült Királyság bankjai csak jövő évben csatlakozhatnak a kripto piachoz.  

A nyilatkozat apropóját az adta, hogy cége a közelmúltban bejelentette, hogy a kripto pénzek kapcsán tőzsdét kíván nyitni, melyben az intézményi ügyfelek kiszolgálására fókuszálnának. Vannak persze olyan tényezők is, amelyek azt mutatják, hogy a helyzet nem olyan kilátástalan a kripto vállalkozások piacán, hiszen ott vannak például a CFD brókerek, mint például az IG Group és a Plus500, valamint a Barclays aki viszont nyitott számlát a Coinbase-nek.

Ráadásul vannak olyanok is, akik úgy vélik, hogy a lemaradástól való félelem túlzás. 

A londoni City, kollektív tapasztalatot nyújt sok téren a megfontolt és előremutató döntések meghozatalához. Ez a tapasztalat sokféleképpen jelenik meg, a kereskedelem kivitelezésének hatékonyságától a KYC és AML szabályozásokig, valamint a jogrendszerünk erejétől a hatékony vállalatirányítás kultúrájáig. Ezek az okai annak, amiért London uralja a nemzetközi devizapiacokat, és elképzelhetetlen, hogy a város a továbbiakban nem lenne domináns játékos a kripto piacokon “- kommentálta a híreket Nauman Anees, a Think Coin társalapítója. 

“London a globális pénzügyi piacok meghatározó szereplője a szabályozási infrastruktúra erejének és a kulcsfontosságú globális piacok közötti „átjáróknak és csatornáknak” köszönhetően és bár a kripto piacok sok szempontból újszerűek, ezek a kulcsfontosságú kontextuális előnyök továbbra is érvényesek lesznek.

Ráadásul az elmúlt évek eseményei azt mutatják, hogy a kripto színtér olyan, ahol az elsőnek lépők/elsőnek érkezők előnye nem érvényes. A különböző kripto tőzsdéket ért hackelések, a nemzetközi szabályozás lassú ütemével együtt azt jelentették, hogy sok korai belépő nem tudta pozícionálni magát a piacon, nem tudta követni annak fejlődését és ütemét, ezért el is maradt a növekedése, ami azt jelenti, hogy egy óvatosabb megközelítés valószínűleg jobban kifizetődő. Azt is elmondta, hogy Londonban nincs vállalati ellenállás a kripto pénzek és a kripto eszközosztály adoptálása kapcsán.  

A nagy befektetési bankok nagy része felismerte a lehetőséget és vagy kripto kereskedési lehetőségeket hozott létre ügyfelei számára, vagy azok, amelyek még nem jelentették ezt be, kétségtelenül ezzel kísérleteznek a színfalak mögött.

Ha tetszenek a posztok és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor itt megteheted:

BTC: 1G9ReJJUXqwwtAUCajzUk4GWm6BDWoKCCf

LTC: LPFXf42zHTgT8BAGmi2dgBKMUCpUJyYVxy

DASH: XuD7Am4yoyDh6tR3GdgWpFFMTnkEQ4KP26

ETH: 0xe984642d5f84e2043a535aba5b6c7ff1691ac15b


dr. Varsányi Károly ügyvéd, a digitalcash.hu oldal szerkesztője, más oldalak vendégírója, blokklánc jogász. Ha kérdésed van a digitális fizetőeszközök vagy a digitális eszközosztályok (tokenek, etc.) kapcsán, akkor írj neki.
Ajánlott bejegyzések
SZÓLJ HOZZÁ

Leave A Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Digitalcash.hu